ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το παλαιότερο χειρόγραφο της Ιουδαϊκής βίβλου

Βρέθηκε το παλαιότερο χειρόγραφο της Ιουδαϊκής βίβλου

Μια σπουδαία ανακάλυψη ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το οποίο ισχυρίζεται ότι ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο της Τορά, που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο του είδους του που σώζεται μέχρι σήμερα, βρέθηκε κατά τύχη στα αρχεία της βιβλιοθήκης του ιδρύματος.

Ο μεσαιωνικός πάπυρος, μήκους 36 μέτρων και πλάτους 64 εκατοστών, περιέχει την Πεντάτευχο, δηλαδή τα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και ύστερα από αναλύσεις, υπολογίζεται ότι γράφτηκε πριν από 850 περίπου χρόνια.

Κάποιος βιβλιοθηκάριος το 1889 είχε λανθασμένα θεωρήσει ότι το χειρόγραφο ήταν του 17ου αιώνα. Όμως, εξετάζοντας το πιο προσεκτικά, ο καθηγητής Μάουρο Περάνι- ο οποίος έκανε έναν κατάλογο από τα εβραϊκά χειρόγραφα που υπήρχαν στην συλλογή της βιβλιοθήκης- διαπίστωσε ότι ο τρόπος και η γλώσσα γραφής αποδεικνύουν κάτι πολύ πιο παλιό. Έτσι, η χρονολόγησή του πάπυρου με τη μέθοδο του άνθρακα έδειξε ότι ανάγεται στην περίοδο 1155-1255.

Σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο αναφέρει ότι δεν γνωρίζει πώς περιήλθε στην κατοχή του το έργο αλλά τονίζει ότι είναι το παλιότερο Δυτικό πανεπιστήμιο, αφού πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 1088.