ΚΟΣΜΟΣ

Εκθεση ΕΕ: Τα Σκόπια δαπανούν 20 εκατ. ευρώ ετησίως για διαφήμιση

Εκθεση ΕΕ: Τα Σκόπια δαπανούν 20 εκατ. ευρώ ετησίως για διαφήμιση

Ανησυχία εκφράζεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ποσό το οποίο δαπανά «ασκόπως», η κυβέρνηση των Σκοπίων για την προώθηση των κυβερνητικών συμφερόντων.

« Η κυβέρνηση της FYROM δαπανά ετησίως πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση και εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται στην έκθεση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που προσλήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποσαφηνίσουν τα πραγματικά περιστατικά στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, για το πραγματικό ποσό που διατίθεται από τις κυβερνήσεις για την προώθηση των σχεδίων τους. Η έρευνα της ομάδας διεξήχθη από το Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, βάσει της έρευνας δαπανά υπέρογκα ποσά στα μέσα ενημέρωσης και στα ηλεκτρονικά μέσα με έναν ετήσιοι προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συμφωνίες για τις κυβερνητικές διαφημίσεις εξυπηρετούν τα πολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης και με τον τρόπο αυτό τα τοπικά μέσα γίνονται υποχείρια της εξουσίας.

Επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό διατίθεται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα τα οποία είναι φιλοκυβερνητικά, ενώ αγνοούνται πλήρως τα ενημερωτικά έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει προς το παρόν την ανησυχία της, σημειώνεται στο δημοσίευμα.