ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη φορά στην ιστορία Ολυμπιακών Αγώνων θα πάει η φλόγα στο διάστημα

Πρώτη φορά στην ιστορία Ολυμπιακών Αγώνων θα πάει η φλόγα στο διάστημα

Η Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι αποφάσισε να κατεβάσει την Ολυμπιακή φλόγα από τον ουρανό, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τον άθλο του Προμηθέα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και της παγκόσμιας κοσμοναυτικής η φλόγα στο βωμό του σταδίου θα ανάψει από τον πυρσό που θα πετάξει στον ανοιχτό διαστημικό χώρο.

Πρώτος στον κόσμο δορυφόρος. Πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα. Πρώτος περίπατος στον ανοιχτό διαστημικό χώρο. Και νά τώρα, ένα νέο ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος Ρώσοι κοσμοναύτες θα μεταφέρουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα από τα βασικά σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων – τη φλόγα. Στη συνέχεια θα βγουν μαζί της στον ανοιχτό διαστημικό χώρο. Αυτό το ιστορικό γεγονός θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση. Μετά την κάθετη πτήση της, η Ολυμπιακή φλόγα θα συνεχίσει την οριζόντια λαμπαδηδρομία της μέσα στις απέραντες εκτάσεις της Ρωσίας και τελικά θα μεταφερθεί ως το βωμό του σταδίου του Σότσι. Να, τι είπε η τρεις φορές Ολυμπιονίκης Όλγα Μπρουσνίκινα:

- Η πρώτη χώρα που έχει πετάξει στο Διάστημα, είναι η διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης - η Ρωσική Ομοσπονδία, γι’ αυτό είναι πολύ συμβολικό το γεγονός ότι η Ολυμπιακή φλόγα των Αγώνων στο Σότσι θα πετάξει επίσης στο Διάστημα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας ανέβηκε στον ουρανό και σήκωσε τη δάδα στον ήλιο και στη συνέχεια έκρυψε τη φωτιά μέσα σε κούφιο στέλεχος ζαχαροκαλάμου, η λευκή σάρκα του οποίου μπορεί να καίγεται σαν φυτίλι. Πώς οι κοσμοναύτες μας θα διαφυλάγουν τη φωτιά στον κενό διαστημικό χώρο, κάτι που φαίνεται αδύνατο;

Σ΄αυτό το ερώτημα του ανταποκριτή της «Φωνής της Ρωσίας» απάντησε ο σύμβουλος του Προέδρου της Πυραυλο-Διαστημικής Εταιρείας Energia, κοσμοναύτης Αλεξάντρ Αλεξάντροφ:

- Η φωτιά θα βρίσκεται μέσα σε ειδική συσκευή, η οποία ακριβώς θα μεταφερθεί στον ανοιχτό χώρο. Μετά η συσκευή με τη φωτιά θα μεταφερθεί στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και στη συνέχεια θα επιστραφεί στη Γη.

Η Ρωσία θα προκαλέσει έκπληξη στην παγκόσμια κοινότητα όχι μόνο με το ταξίδι της Ολυμπιακής δάδας στο Διάστημα, αλλά και με την κατάρριψη όλων των ρεκόρ της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, η οποία θα ξεκινήσει φέτος στις 7 Οκτωβρίου. Σχεδόν 130 εκατομμύρια άνθρωποι της Ρωσίας θα μπορέσουν να δουν και να πάρουν άμεσα μέρος σ΄αυτή τη φανταχτερή εκδήλωση. Συνολικά, η Ολυμπιακή φλόγα θα καλύψει πάνω από 65 χιλιάδες χιλιόμετρα με αυτοκίνητα, τρένα, ρωσικά έλκηθρα που τα σέρνουν 3 άλογα και τάρανδοι ακόμα. Κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας 14 χιλιάδες λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα μέσα από 3000 κατοικημένα σημεία της Ρωσίας. Θα καταλήξει η λαμπαδηδρομία με την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, στις 7 Φεβρουαρίου του 2014.