ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ικανοποίηση αιτημάτων των διαδηλωτών μέσω Κογκρέσου

Βραζιλία: Ικανοποίηση αιτημάτων των διαδηλωτών μέσω Κογκρέσου

Την απόρριψη του Κογκρέσου της Βραζιλίας συνάντησε την Τρίτη συνταγματική τροπολογία η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο των διαδηλωτών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας το τελευταίο διάστημα.


Η συνταγματική τροπολογία PEC 37 θα περιόριζε τις αρμοδιότητες των ομοσπονδιακών εισαγγελέων στη διερεύνηση των εγκλημάτων, παραχωρώντας τες στην αστυνομία, γεγονός το οποίο κρίθηκε από τους διαδηλωτές ως μέτρο έντασης της διαφθοράς.
Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 430 βουλευτές και γερουσιαστές, ενώ υπέρ εννέα.

Το Κογκρέσο της Βραζιλίας ψήφισε επίσης όλα τα δικαιώματα σε πρόσοδο τα οποία θα λαμβάνει το κράτος από νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου να δαπανηθούν για τους τομείς υγείας και παιδείας.

Μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία έχουν ανακαλυφθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας και η χώρα αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να παράγει δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Το ποσοστό το οποίο θα κατευθυνθεί στην παιδεία ορίστηκε στο 75%, ενώ στην υγεία θα κατευθυνθεί το 25% της νέας προσόδου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το πότε θα εισρεύσουν τα συγκεκριμένα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.