ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η απόφαση για την υπόθεση Εργκενεκόν στην Τουρκία, η προειδοποίηση της «ένωσης γιατρών» για την περιοχή Γαστριάς και οι δηλώσεις του «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν είναι δίκαιο Ακτσά», γράφει ότι ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά δήλωσε ότι όσοι κάνουν προπαγάνδα ενάντια στο οικονομικό πακέτο που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα στα κατεχόμενα, το κάνουν γιατί δεν μπόρεσαν να δουν ότι μπορεί να υπάρξει μια θετική αλλαγή στην οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «ένωση γιατρών» των κατεχομένων δήλωσε ότι μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στα Γαστριά, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια για την προφύλαξη της υγείας και προτρέπει τον κόσμο, και ιδιαίτερα τα παιδιά και τις εγκύους, να μην κολυμπούν στη περιοχή. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση για τους 66 κατηγορούμενους από τους 275 υπόδικους για την υπόθεση Εργκενεκόν στην Τουρκία, παραθέτοντας τις φωτογραφίες και τα ονόματα όσων καταδικάστηκαν, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ιλκέρ Μπασπούγ και οι εν αποστρατεία στρατηγοί Χουρσίτ Τολόν, Σενέρ Ερουιγούρ και Χασάν Ιγσίζ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Βροχή οι καταδίκες στην Εργκενεκόν», γράφει ότι χθες ανακοινώθηκε η απόφαση για την υπόθεση Εργκενεκόν στην Τουρκία, η οποία κράτησε 4 χρόνια και δέκα μήνες και αναφέρει ότι καταδίκασε τους κατηγορουμένους για απόπειρα πραξικοπήματος και σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι περίμεναν ότι αυτές τις μέρες θα ζωντάνευε η αγορά λόγω του επερχόμενου μπαϊραμιού, απογοητεύτηκαν και πάλι. Αλλού αναφέρει ότι οι πρώτοι που πλήρωσαν την «εκλογική» ήττα του ΚΕΕ είναι ο πρόεδρος του κόμματος στη Λευκωσία Φαϊζ Σουτζούογλου και ο πρόεδρος του κόμματος στην Αμμόχωστο Σουνάτ Ατούν, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Στην Τουρκία σεισμός Εργκενεκόν», αναφέρεται επίσης στη χθεσινή απόφαση για την υπόθεση Εργκενεκόν στην Τουρκία, παραθέτοντας τις φωτογραφίες και τα ονόματα, καθώς και την καταδίκη εφτά κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Τουντζάι Οζκάν και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ντογού Περιντσέκ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά, ο οποίος υποστηρίζει ότι κάποιοι κύκλοι στα κατεχόμενα επωφελούνται από την υπάρχουσα κατάσταση και για αυτό αντιδρούν ενάντια στις οικονομικές αλλαγές που προτείνει η Άγκυρα στο παράνομο καθεστώς των κατεχομένων. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία», μετά από επιχείρηση της σε νυκτερινά κλαμπ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνέλαβε 16 άτομα για προώθηση στη πορνεία και για πορνεία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σεισμός Εργκενεκόν στη Τουρκία», προβάλλει την απόφαση για τους 66 κατηγορούμενους από τους 275 υπόδικους για την υπόθεση που έχει κόψει την ανάσα στην Τουρκία και γράφει ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί σε πρωτοφανείς ποινές. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις της «ένωσης γιατρών», η οποία κατηγορεί το ψευδοκράτος για αμέλεια στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας στα Γαστριά και προειδοποιεί ότι το κολύμπι στην περιοχή είναι επικίνδυνο. Σε απάντηση του ο "υπουργός υγείας" Νούρι Γκιοκσίν είπε ότι συνεχίζονται οι αναλύσεις των δειγμάτων θαλάσσιου νερού που πάρθηκαν από την περιοχή και ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαγορεύεται το κολύμπι στην περιοχή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι ειδικοί στα κατεχόμενα, με αφορμή τις ασθένειες πολιτικών που εκδηλώθηκαν μετά τις «βουλευτές εκλογές», προειδοποιούν το κοινό ότι ο παράγοντας άγχους απειλεί την υγεία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Απηρχαιωμένος ‘νόμος’ 106», γράφει ότι η σύσταση της νέας «βουλής» όπως διαμορφώθηκε μετά τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου, περιμένει τη «νομιμοποίηση» της, αλλά ο σχετικός «νόμος» είναι απηρχαιωμένος, και για αυτό το λόγο καθυστερεί η διαδικασία. Αλλού αναφέρεται στη σύνδεση που είχαν κάποιοι από αυτούς που καταδικάστηκαν στην υπόθεση Εργκενεκόν με τα κατεχόμενα, όπως για παράδειγμα ο απόστρατος λοχαγός Μουζαφέρ Τεκίν, ο οποίος ήταν θερμός υποστηρικτής του Ντενκτάς.Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «ένωση γιατρών» των κατεχομένων προειδοποιεί το κοινό να μην κολυμπήσει στην περιοχή που αρχίζει από τον κόλπο της Αμμοχώστου και συνεχίζεται μέχρι τη Λάρνακα, αφού η περιοχή δεν έχει καθαριστεί πλήρως από τα κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας. Επίσης τονίζει ότι πρέπει να απαγορευθεί αμέσως και η πώληση ψαριών που έχουν αλιευθεί από την περιοχή.