ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: ΗΠΑ και Βρετανία καθυστερούν την «προειδοποιητική βολή»

Συρία: ΗΠΑ και Βρετανία καθυστερούν την «προειδοποιητική βολή»

Τη βεβαιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου ευθύνεται η κυβέρνησης Άσαντ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όμως «δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.


Ο Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, έκανε λόγο για μια «προειδοποιητική βολή» στο καθεστώς Άσαντ και απέρριψε την «άμεση στρατιωτική δέσμευση (της χώρας του) στο συριακό εμφύλιο πόλεμο». Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, στόχος είναι «να λάβει (η συριακή κυβέρνηση) ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα ότι θα έκανε καλά να μην ξαναρχίσει» να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Παράλληλα, το Λονδίνο, μετά και τη μη έγκριση του σχεδίου απόφασης που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ότι θα περιμένει την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού, πριν αναλάβει στρατιωτική δράση. Η απόβαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο. Εξαιτίας δε της σφοδρής αντίθεσης της αντιπολίτευσης για μια στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στη Συρία, το ενδεχόμενο πλήγμα των δυτικών δυνάμεων θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισαν τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της τελικής έκθεσής τους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κυριάρχησε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη, που αντανακλά τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρικτών της Δαμασκού, εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις για το βρετανικό σχέδιο απόφασης έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο «κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ» που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.

Στο πλαίσιο του αναβρασμού που επικρατεί, το Ισραήλ ενέκρινε περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων και ανέπτυξε αντιπυραυλικές συστοιχίες στα βόρεια σύνορά του με τη Συρία. Η Τουρκία ενίσχυσε το επίπεδο επιφυλακής της.

Παρόλο που μια άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με διπλωμάτη, η ατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε πως μια προσφυγή στα χημικά όπλα δεν μπορεί «να μείνει χωρίς απάντηση».

Στις ΗΠΑ, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ηγέτες του Κογκρέσου και οι πρόεδροι των επιτροπών θα μεταβούν σήμερα στο Λευκό Οίκο, σε ώρα που δεν έχει προσδιοριστεί, για να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Αντιμέτωπος με τις δυτικές απειλές, ο συριακός στρατός άρχισε το τελευταίο 48ωρο να αναδιπλώνεται σε νέες θέσεις, κυρίως στη Δαμασκό, τη Χομς και τη Χάμα (κεντρική Συρία), και «δεκάδες έδρες στρατιωτικών διοικήσεων και διοικήσεων ταξιαρχιών να εκκενώνονται για να μεταφερθούν αλλού», ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Η προοπτική ενός πλήγματος προκάλεσε επίσης την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στα 110,10 δολάρια το βαρέλι.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

«Ρωσία και Ιράν να βοηθήσουν τον Άσαντ σε περίπτωση επίθεσης»

Χωρίς συμφωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σκληρό μήνυμα στον Άσαντ με επιχείρηση-αστραπή προετοιμάζουν οι ΗΠΑ