ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο Ρωσίας στην εισαγωγή γαλακτοκομικών από την Λιθουανία

Μπλόκο Ρωσίας στην εισαγωγή γαλακτοκομικών από την Λιθουανία

Την απαγόρευση εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Λιθουανία ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές, εντείνοντας τις πιέσεις στη χώρα που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

Η ρωσική υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ότι διαπίστωσε σειρά παραβιάσεων των κανονισμών που δείχνουν ελλιπή άσκηση ελέγχου των λιθουανικών αρχών και την ανάγκη επιβολής περιορισμών στις εισαγωγές ειδών διατροφής.

Το μέτρο αποφασίστηκε την ώρα που η Λιθουανία οργανώνει τον επόμενο μήνα συνάντηση κορυφής με στόχο την προώθηση στενότερων εμπορικών σχέσεων ανάμεσα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ανατολικής Σύμπραξης.

Η Λιθουανία κατήγγειλε πρόσφατα την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορά της με τη Ρωσία, με την οποία η πρώην σοβιετική δημοκρατία διατηρεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις. Σύμφωνα με το Βίλνιους, τα περιοριστικά αυτά μέτρα, που έχουν προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες στους μεταφορείς της, έχουν πολιτικά κίνητρα.

Τον Αύγουστο, η Μόσχα ενίσχυσε προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Ουκρανία, επισήμως με την αιτιολογία ότι υπάρχουν ανησυχίες για την ποιότητα των αγαθών που εισάγονται στο ρωσικό έδαφος.