ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νόμος για τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Νόμος για τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε αργά χθες το νόμο για την αποζημίωση που θα δοθεί στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Αφγανιστάν, η μη καταβολή της οποίας εξαιτίας του δημοσιονομικού αδιεξόδου στην Ουάσινγκτον είχε προκαλέσει σκάνδαλο.


Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη το μέτρο, το οποίο είχε ήδη ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η υπογραφή του προέδρου, που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, θέτει τέρμα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο θέμα για την κυβέρνηση, τους βουλευτές και το Πεντάγωνο.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι απηύθυνε έκκληση σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα, το Fisher House Foundation, προκειμένου να εξασφαλίσει τις αποζημιώσεις για τις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης, οι οποίες δεν είχαν δοθεί εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από την 1η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ιδιαίτερα ενοχλημένος, είχε δώσει εντολή την Τετάρτη το πρόβλημα να διευθετηθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η εφημερίδα New York Times είχε γράψει την Τρίτη ότι οι οικογένειες τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν θα λάμβαναν αποζημίωση και θα έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιες τα έξοδα κηδείας των παιδιών τους λόγω του αδιεξόδου που είχε προκληθεί από την έλλειψη συμφωνίας στο Κονγκρέσο για τον προϋπολογισμό.

Κάθε οικογένεια αναμένεται να λάβει 100.000 δολάρια αποζημίωση, επιδότηση για τη στέγαση και τα έξοδα της κηδείας.

Οι βουλευτές είχαν ενοχληθεί από την κατάσταση αυτή και οι δημοκρατικοί της Γερουσίας τελικά δέχτηκαν να ψηφίσουν κατ' εξαίρεση το μέτρο αυτό. Εξάλλου απορρίπτουν τα άλλα μέτρα των Ρεπουμπλικανών που στοχεύουν στην επαναλειτουργία τμηματικά ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών οι οποίες έχουν παραλύσει λόγω του δημοσιονομικού αδιεξόδου, ζητώντας να υπάρξει μια γενική προσέγγιση για το σύνολο του ομοσπονδιακού κράτους.