ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν έτοιμος ο αγωγός νερού απο Τουρκία στα κατεχόμενα

Σχεδόν έτοιμος ο αγωγός νερού απο Τουρκία στα κατεχόμενα

Το 74% του έργου κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Δασών και Υδάτων.

Όπως μεταδίδεται σε τ/κ ΜΜΕ, η κατασκευή του αγωγού, μήκους 80 χλμ, που θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά του νερού 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα έχει ολοκληρωθεί κατά 74%.

Για την κατασκευή αγωγού υψηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυνέλαιο έχει κατασκευαστεί ένα μοντέλο διαμέτρου 1,6 μέτρων και 500 μέτρα μήκος που μπορεί να μεταφέρει ποσότητα μεταξύ 148 και 183 τόνων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι αγωγοί κατασκευάζονται με ειδική τεχνική για να αντέχουν την πίεση στο βυθό της θάλασσας και συνολικά πρόκειται για μια γραμμή μήκους 80.151 μέτρων. Επαναλαμβάνεται ότι το χρόνο θα μεταφέρεται ποσότητα νερού 75 εκ κυβικά μέτρα νερού από το Αναμούρ και το φράγμα Αλακιοπρού στο φράγμα Γκετσίτκιοϊ που κατασκευάζεται κοντά στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Με το έργο, σημειώνεται, θα ανταποκριθούν στις ανάγκες νερού, ύδρευσης και άρδευσης, για τα επόμενα 50 χρόνια στα κατεχόμενα. Επιπλέον θα γίνει δυνατή η άρδευση γεωργικής έκτασης 4.824 εκταρίων.