Έκρυθμη η κατάσταση στο Μπαχρέιν
Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση καταστολής των δυνάμεων...
Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν στη Μανάμα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σιιτικής μουσουλμανικής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για έναν πόλεμο εξόντωσης. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε πολέμους. Είναι απαράδεκτο", τόνισε ο Αμπντελ Τζαλίλ Χαλίλ ανώτατο στέλεχος του Ουεφάκ, του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος του Μπαχρέιν.
Ο Χαλίλ δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερ πως οι στρατιωτικές δυνάμεις εκτός του ότι εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας δρόμους και πυροβολώντας ή συλλαμβάνοντας όσους προσπαθούν να τους διασχίσουν.
Ένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Χαλίλ Μαρζούκ, κατηγόρησε τις δυνάμεις ότι έβαλαν με "πραγματικές σφαίρες" εναντίον των διαδηλωτών και πρόσθεσαν πως το έκαναν "σκόπιμα για να τους σκοτώσουν".
Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν "αποκλείσει την πρόσβαση σε πολλά νοσοκομεία" και έχουν περικυκλώσει ορισμένα δημόσια κτίρια.
Σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή, τον Αλι αλ-Ασουαντ, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε χωριά σιιτών γύρω από τη Μανάμα.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν πως το Χρηματιστήριο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.
Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Μπαχρέιν επέβαλε την Τετάρτη και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 μ.μ. ως τις 4 π.μ. (15.00 ως 03.00 ώρα Ελλάδας) σ' ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Μανάμα, ενώ απαγόρευσε και όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα.
Ο μονάρχης του Μπαχρέιν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.