ΚΟΣΜΟΣ

Τους 10 έφτασαν οι νεκροί στην Β. Ευρώπη από την κακοκαιρία

Τους 10 έφτασαν οι νεκροί στην Β. Ευρώπη από την κακοκαιρία

Η πρώτη μεγάλη καταιγίδα της σεζόν στη Βόρεια Ευρώπη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια έφηβη, και προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση άνω των 535.000 νοικοκυριών.

Η Βρετανία επλήγη σήμερα από τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων πέντε ετών, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων. Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα ως και 170 χλμ/ώρα.

Η κακοκαιρία αυτή στοιχισε επίσης τη ζωή σε έναν άνθρωπο στη Γαλλία, τρεις στη Γερμανία, ένα στη Δανία και ένα στην Ολλανδία. Η καταιγίδα «Κρίστιαν» εγκατέλειψε τη Βρετανία αργά το πρωί και κατευθύνθηκε προς την Ολλανδία, τη Δανία και τη βόρεια Γερμανία.

Στη Βρετανία, μια 17χρονη σκοτώθηκε από την πτώση δένδρου πάνω στο προκατασκευασμένο σπίτι όπου κοιμόταν και ένας 50χρονος σκοτώθηκε όταν ένα δένδρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του. Τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας βρέθηκαν στη συνέχεια το απόγευμα μέσα στα συντρίμμια τριών σπιτιών που κατέρρευσαν έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε πιθανόν από τη ρήξη αγωγού αερίου εξαιτίας της καταιγίδας.

Στο Σάσεξ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός 14χρονου αγοριού το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά το απόγευμα της Κυριακής ενώ έπαιζε με τους φίλους του. Στην Ολλανδία, μια γυναίκα σκοτώθηκε και ένας άνδρας τραυματίσθηκε από την πτώση ενός δένδρου στο Άμστερνταμ, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία συμβούλευσε τους πολίτες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Στη Δανία, ένας άνδρας σκοτώθηκε από την πτώση ενός τούβλου που ξεκόλησε από πολυκατοικία σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. βορειοδυτικά της Κοπεγχάγης. Τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν και σχεδόν 500 επιβάτες έμειναν αποκλεισμένοι μέσα σε 35 αεροπλάνα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης επειδή οι σφοδροί άνεμοι δεν επέτρεπαν να αναπτυχθούν οι αερογέφυρες (φυσούνες) για να επιτραπεί η αποβίβαση.

Πολλές σημαντικές γέφυρες έκλεισαν στη Δανία και τη Σουηδία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ανάμεσά τους και η μήκους 7,8 χλμ. γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει τις δύο χώρες. Στη Γερμανία, μια γυναίκα, ένας 39χρνος και ένα παιδί σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που προκλήθηκαν από πτώσεις δένδρων στο Γκέλσενκίρχεν, στη δυτική Γερμανία, και στην Κάτω Σαξονία (βορειοδυτική). Δύο παιδιά τραυματίθηκαν. Στη Γαλλία, μια 47χρονη παρασύρθηκε σήμερα το πρωί από τα κύματα στο Μπελ-Ιλ (δυτικά) και το πτώμα της βρέθηκε σε μια παραλία μερικές ώρες αργότερα. Περίπου 460.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στη Βρετανία και 75.000 στη Γαλλία. Στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), 166.000 βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ο βρετανικός πυρηνικός σταθμός του Ντάντζνες Β Πάουερ (νότια Αγγλία) διέκοψε για λίγο τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο έχασαν μερικά κεραμίδια και δύο παράθυρα υπέστησαν ζημιές. Πάντως η βασίλισσα απουσίαζε τη ώρα που πέρασε η καταιγίδα. Τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς την πρωτεύουσα από τη νότια και τη δυτική Αγγλία ματαιώθηκαν σήμερα το πρωί. Η κυκλοφορία τους επαναλήφθηκε στη συνέχεια με προβλήματα. Περίπου 130 πτήσεις, δηλαδή το 10% της καθημερινής κυκλοφορίας, ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο του Χίθροου.