ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη των Δημοκρατικών σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια

Νίκη των Δημοκρατικών σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια

Στον Δημοκρατικό Μπιλ ντε Μπλάζιο έδωσαν τη δημαρχία οι Νεοϋορκέζοι, ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση της πόλης μετά από έντεκα χρόνια «κυριαρχίας» του Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Οριακά πήραν οι Δημοκρατικοί την έδρα του κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, με τον Τέρι ΜακΌλιφ να επικρατεί έναντι του Ρεπουμπλικανού Κεν Κουτσινέλι. «Έλαμψε» ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ένα από τα ισχυρότερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που θεωρείται και πιθανός υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Aν και οι Δημοκρατικοί έχουν παραδοσιακά ισχυρή παρουσία στις εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Νέα Υόρκη, το κόμμα δεν είχε καταφέρει να εκλέξει δικό του δήμαρχο στην πόλη εδώ και 20 χρόνια.

Ο απερχόμενος Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε πολιτευτεί αρχικά με τους Δημοκρατικούς, αλλά στράφηκε στους Ρεπουμπλικανούς πριν την πρώτη του θητεία ως δήμαρχος -στη δεύτερη, έμεινε ανεξάρτητος.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο που τον διαδέχεται με την κάλπη της Τρίτης, εμφανίζεται να έχει συγκεντρώσει περίπου το 73% των ψήφων, έναντι του 25% του Ρεπουμπλικανού ανθυποψηφίου του Τζο Λιότα.

Στο κοντινό Νιου Τζέρσεϊ, ο κυβερνήτης Κρις Κρίστι -ένας από τους «αστέρες» των Ρεπουμπλικανών στα δύσκολα για το κόμμα τελευταία χρόνια- ανανέωσε την θητεία του στην κάλπη, αποσπώντας το 60% των ψήφων έναντι της Δημοκρατικής ανθυποψήφιάς του Μπάρμπαρα Μπουόνο, που πήρε 38%.

Και στο Νιου Τζέρσεϊ οι Δημοκρατικοί έχουν ισχυρή απήχηση -η πολιτεία είχε ψηφίσει τον Ομπάμα στις περασμένες εκλογές και, μάλιστα, ο Κρίστι γίνεται την Τετάρτη ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που καταφέρνει να εκλεγεί με πάνω από το μισό των ψήφων σε δυόμιση δεκαετίες.

Ο Κρίστι έχει τη φήμη πολιτικού που είναι περισσότερο πραγματιστής παρά ιδεολόγος, και φαίνεται πως χάρη σε αυτό κέρδισε την υποστήριξη και Δημοκρατικών ψηφοφόρων, ανεξάρτητων και μειονοτικών.