ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια φυλακή ζητά ο εισαγγελέας για τον Λεπέν

Δύο χρόνια φυλακή ζητά ο εισαγγελέας για τον Λεπέν

Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή ζητήθηκε από την πολιτική αγωγή σήμερα στο Παρίσι να επιβληθεί σε βάρος του επιτίμου προέδρου του Εθνικού Μετώπου (Front national, FN, άκρα δεξιά) Ζαν-Μαρί Λεπέν, για τις δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες «σαν τα πουλιά» οι Ρομά «πετούν φυσικά».

Η εισαγγελέας Αναμπέλ Φιλίπ εκτίμησε ότι «στοιχειοθετήθηκε πλήρως» το πλημμέλημα της προσβολής ρατσιστικού χαρακτήρα και ζήτησε από το πλημμελειοδικείο του Παρισιού να καταδικάσει επίσης τον Λεπέν στην καταβολή προστίμου 10.000 ευρώ.

Την 22α Σεπτεμβρίου 2012, σε μια θερινή κατασκήνωση μελών του Εθνικού Μετώπου, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε επιδοθεί σε μια σειρά λεκτικών προκλήσεων αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης, θέμα-φετίχ του κόμματός του, υπό το βλέμμα της κόρης του, Μαρίν Λεπέν. Ο Λεπέν ειρωνεύτηκε επανειλημμένα τους τσιγγάνους, προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα από τα μέλη του FN που αποτελούσαν το ακροατήριό του, και τους απέδωσε τη φράση: «εμείς, εμείς είμαστε σαν τα πουλιά, πετάμε φυσικά».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε πέντε εβδομάδες. Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου έχει καταδικαστεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν για τις φραστικές παρεκτροπές του, όπως όταν είχε χαρακτηρίσει τους θαλάμους αερίων των στρατοπέδων εξόντωσης των ναζί «μια λεπτομέρεια της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» (1987), όταν είχε κάνει λόγο περί «ανισότητας των φυλών» (1996) και όταν είχε αναφερθεί στην γερμανική Κατοχή στη Γαλλία κρίνοντας ότι «δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη» (2005).