ΚΟΣΜΟΣ

Κον Μπεντίτ: Ποιος ελέγχει την Τρόικα;

Κον Μπεντίτ: Ποιος ελέγχει την Τρόικα;

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδος για την άμυνα, που φθάνει το 4% του εγχώριου ΑΕΠ, θα έπρεπε να μηδενισθεί σε καιρό κρίσης και τα χρήματα να δοθούν για την οικονομική υποστήριξη του πληθυσμού, τόνισε ο συνπρόεδρος της Ομάδας των «Πρασίνων» Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.


Τις εγγυήσεις, για την ασφάλεια της Ελλάδος έναντι μιας ενδεχόμενης επίθεσης από την Τουρκία, θα πρέπει να τις παράσχει η ΕΕ, τόνισε, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο απίθανο.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ομάδα του στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Κον Μπεντίτ σχολίασε την κατάσταση των ελέγχων που πραγματοποιεί η τρόικα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «σουρεαλιστική», ενώ επεσήμανε ότι «η τρόικα δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο».

«Υφίστανται οι προτάσεις της, τις οποίες προφανώς η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να συζητήσει», τόνισε.

Μιλώντας δε γενικά για την νομιμότητα των ενεργειών της τρόικας στις χώρες που είναι υπό δημοσιονομική εποπτεία, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των «Πρασίνων» στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπλήρωσε:

«Την τρόικα -που είναι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ- ποιος την ελέγχει; Η Επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις της τρόικας, αλλά οι αποφάσεις της τρόικας που τις υιοθετεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπόκεινται σε κανένα κοινοβουλευτικό διάλογο και δεν υπάρχει καμία πλειοψηφία που να μπορεί να απορρίψει τις προτάσεις της τρόικας. Θα πρέπει να βρούμε δημοκρατικούς θεσμούς για να ελέγχουμε την τρόικα που είναι ένα είδος εκτελεστικής εξουσίας, και να υπάρχει το κοινοβουλευτικό αντίβαρο. Αυτό είναι απόλυτα σωστό, όμως από την άλλη πλευρά, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν περιφερειακά ταμεία και κονδύλια που θα είναι στον προϋπολογισμό και χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ποντάρουν σε αυτόν τον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη, γιατί είναι η μόνη τους δυνατότητα. Γι αυτό στο Συμβούλιο υποστήριξαν αυτόν τον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν είναι ανεπαρκής. Πάντα τέτοιοι εκβιασμοί γίνονται εκεί».

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές

Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές