Ο οίκος Moody’s μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας

Ο οίκος Moody’s μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας σε " Caa2 " , λόγω της " κλιμάκωσης" της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

«Ο πρώτος λόγος ( ... ) είναι η έκταση και η φύση της όλο και πιο βίαιης κρίσης που θα μπορούσε τελικά να "στεγνώσει" τη κρατική χρηματοδότηση», ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Ο Moody’s σημειώνει επίσης ότι η προοπτική της αξιολόγησης της Ουκρανίας είναι τώρα «αρνητική», γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε η θέση της χώρας να υποστεί περαιτέρω μείωση μεσοπρόθεσμα. «Η ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και η εξάπλωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έχουν αυξήσει την πιθανότητα σοβαρής διοικητικής κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κενό εξουσίας», ανέφερε επίσης ο Moody’s.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θεωρεί, επίσης, ότι αυτή η αστάθεια αυξάνει τον κίνδυνο μιας μεγάλης φυγής κεφαλαίων, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω το ουκρανικό νόμισμα. Την περασμένη Τρίτη και ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor είχε υποβαθμίσει την Ουκρανία, λόγω της πολιτικής κρίσης.
Για δύο μήνες, η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας που συνδέεται με την απόρριψη της συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παραίτηση της κυβέρνησης υπό την πίεση των διαδηλώσεων δεν ήταν αρκετή για να μειώσει την ένταση.