Γερμανία: Μπροστά οι Χριστιανοδημοκράτες με 38%

Γερμανία: Μπροστά οι Χριστιανοδημοκράτες με 38%

Σαφές προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών με 38% καταγράφεται ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 29%, αλλά με θεαματική άνοδο σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων. Την είσοδό τους στην Ευρωβουλή φαίνεται ότι εξασφαλίζουν άνετα οι ευρωσκεπτικιστές.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από το Ινστιτούτο Infratest dimap, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 10%, η Αριστερά 8%, η «Εναλλακτική για την Γερμανία» 6% και οι Φιλελεύθεροι 4%, με όριο το 3%. Στο ερώτημα ποιον θα ήθελαν ως πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξασφαλίζει ποσοστό 36%, έναντι 30% του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ποσοστό 57% των Γερμανών θεωρεί λανθασμένη απόφαση την ανάθεση της διεξαγωγής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Ρωσία, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν σωστή.

Σε ερώτημα εάν είναι σωστή η απόφαση για ενίσχυση της παρουσίας της Γερμανίας σε διεθνείς διενέξεις, το 52% απαντά καταφατικά, ενώ το 44% δηλώνει αντίθετο. Όταν όμως η ερώτηση εξειδικεύεται, το 85% τάσσεται υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επιτόπου, το 84% υπέρ της διπλωματίας και της πολιτικής, ενώ το 63% απορρίπτει την προοπτική παροχής οικονομικής βοήθειας και μόλις το 22% εγκρίνει την στρατιωτική δράση σε συνεργασία με τους συμμάχους της Γερμανίας.