Πρώην ευρωβουλευτής καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση

Πρώην ευρωβουλευτής καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση

Ένας σλοβένος πρώην ευρωβουλευτής καταδικάστηκε σήμερα από την σλοβενική δικαιοσύνη σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση αφού παραδέχθηκε ότι δέχθηκε να τροποποιήσει ευρωπαϊκούς νόμους έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

 

Ο Ζόραν Τάλερ, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας από το 1995 ως το 1997, δεν θα μπορεί επίσης να αναλάβει κανένα δημόσιο αξίωμα για διάστημα πέντε ετών, όμως το δικαστήριο της Λιουμπλιάνα δέχθηκε να εκτίει την ποινή του μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Η καταδίκη του ανακοινώθηκε μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον προηγούμενο μήνα η εισαγγελία με τον Τάλερ, βάσει της οποίας ο πολιτικός παραδέχθηκε την ενοχή του, δέχθηκε να κάνει μια δωρεά ύψους 15.000 ευρώ σε ένα νοσοκομείο και δεσμεύθηκε να μην ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Ο Τάλερ εγκατέλειψε τη θέση του ευρωβουλευτή τον Μάρτιο του 2011 μετά τις αποκαλύψεις βρετανών δημοσιογράφων, οι οποίοι του παρουσιάστηκαν ως λομπίστες. Σε αυτούς είπε ότι μπορούσε να τροποποιήσει ευρωπαϊκούς νόμους με αντάλλαγμα χρήματα.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο σλοβένος πολιτικός δήλωσε ότι λυπάται που ενεπλάκη σε ένα «ενορχηστρωμένο σκάνδαλο» και ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA.

Ο Τάλερ αρχικά είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να πάρει χρήματα.

Οι βρετανοί δημοσιογράφοι είχαν πλησιάσει για τον ίδιο λόγο τρεις ακόμη ευρωβουλευτές: τον Ρουμάνο Άντριαν Σεβερίν, τον Αυστριακό Έρνστ Στράσερ και τον Ισπανό Πάμπλο Θάμπλα Μπιντεγκέν. Οι δύο πρώτοι δέχθηκαν την πρότασή τους.