ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ελεύθεροι 38 από τους συλληφθέντες στην παλιά πόλη της Χομς

Συρία: Ελεύθεροι 38 από τους συλληφθέντες στην παλιά πόλη της Χομς

Τριάντα οκτώ άνδρες και έφηβοι οι οποίοι είχαν συλληφθεί αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από την πολιορκημένη παλιά πόλη της Χομς απελευθερώθηκαν σήμερα αφού υποβλήθηκαν σε ανακρίσεις, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, διευκρινίζοντας ότι ακόμη συνεχίζουν να κρατούνται περίπου 200.

Οι κρατούμενοι, 15 ως 55 ετών, ήταν ανάμεσα στα περίπου 1400 πρόσωπα που απομακρύνθηκαν την 7η Φεβρουαρίου από την παλιά πόλη της Χομς, στην κεντρική Συρία, που ελέγχεται από τους αντάρτες και πολιορκείται εδώ κι ενάμιση χρόνο από τα στρατεύματα του καθεστώτος. Η απομάκρυνση αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε από τις εμπόλεμες πλευρές με τη μεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Μετά τη διευθέτηση της κατάστασής τους, εγκατέλειψαν το κέντρο ανάκρισης για να πάνε όπου επιθυμούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ Μπαράζι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 195 εξακολουθούν να κρατούνται και οι αρχές ελέγχουν τα έγγραφα ταυτότητας και τη στρατολογική τους κατάσταση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι περίπου 380 από τους άνδρες οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την παλιά πόλη συνεχίζουν να κρατούνται από τις αρχές.

Ο Μπαράζι σημείωσε ότι πολλοί από τους συλληφθέντες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από μια αμνηστία που είχε προσφερθεί πέρυσι σε όσους δεν έχουν στρατευτεί. Η κατάσταση όσων είναι μεγαλύτεροι από 42 ετών θα διευθετηθεί άμεσα, αφού έχουν υπερβεί τη στρατεύσιμη ηλικία. Ωστόσο ο κυβερνήτης δεν ξεκαθάρισε τι θα συμβεί με όσους αφεθούν ελεύθεροι και παραμένουν σε στρατεύσιμη ηλικία, εάν δηλαδή θα κληθούν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τρία χρόνια και πλέον.

Η κράτηση των ανδρών αυτών έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.