ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για έξοδο από την κρίση

Κέρι: Οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για έξοδο από την κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η Ουκρανία περνάει μια «ασυνήθιστη μετάβαση» και οι εξελίξεις εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα σενάριο Δύσης εναντίον Ανατολής, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις της Μόσχας.

Δεν πρόκειται για το αν η Ουκρανία θα επιλέξει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα, αλλά για το δικαίωμα των Ουκρανών να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους, δήλωσε την Τετάρτη ο Κέρι, μιλώντας από την Ουάσινγκτον όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και άλλες χώρες «για να βεβαιωθούν ότι από αυτή την ημέρα θα υπάρχει ειρήνη στη χώρα».

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία «αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση», δήλωσε ο Χέιγκ. «Πρόκειται για τα δικαιώματα ενός ελεύθερου λαού και μιας ελεύθερης δημοκρατικής Ουκρανίας να πάρει της δικές της αποφάσεις».

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να αποστείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου να παράσχει βοήθεια στο Κίεβο μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις, δήλωσε απόψε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πιθανόν θα στείλουμε σύντομα μια (ομάδα) τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης στη χώρα» αυτή, είπε η Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε δηλώσεις της στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Διότι αυτό είναι υποχρέωσή μας έναντι οποιουδήποτε (κράτους -) μέλους, εάν αυτό το μέλος το ζητήσει. Αυτό σαφώς είναι πιθανό να συμβεί».

Η βουλή της Ουκρανίας δεν σχεδιάζει να ψηφίσει για να οριστεί νέα κυβέρνηση πριν από την 27η Φεβρουαρίου. Οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να προσφέρει χρηματοοικονομική στήριξη σε μια χώρα που δεν έχει την έχει ζητήσει επίσημα.