ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στην Κριμαία στις 25 Μαϊου

Δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στην Κριμαία στις 25 Μαϊου

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί το καθεστώς των σχέσεων της Κριμαίας με το Κίεβο, ανακοίνωσαν για τις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισε την Πέμπτη τη διεξαγωγή στις 25 Μαΐου ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας σε αυτή την φιλορωσική χερσόνησο στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;».

356f48c5b290a0d5fc01e71132b7f33a XL

Εντωμεταξύ τους τόνους έναντι της Δύσης χαμηλώνει το Κρεμλίνο όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ενώ όπως φαίνεται, δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιδιώξει την προσάρτηση της ρωσόφωνης ανατολής.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε "να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι πίσω από τις ταραχές στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, δεν κρύβεται η Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις επαφές με «Ουκρανούς εταίρους» για την ανάπτυξη του εμπορίου και τους οικονομικούς δεσμούς, και να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους «ξένους εταίρους», περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και για την ενδεχόμενη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κριμαία μετά από σχετικό αίτημά της.

Θρίλερ στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης, λειτουργεί σήμερα κανονικά, όπως διαβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ότι στη διάρκεια της νύχτας κατελήφθη από περίπου 50 ένοπλους.

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

db9536eb729312e243616a0a43be93af XL

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο Γιανουκόβιτς

Ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου από την ρωσική πόλη Ροστόφ.

Η είδηση που μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επιβεβαιώνει την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία ο Γιανουκόβιτς έχει βρει προστασία σε ρωσικό έδαφος την ώρα που ο ίδιος, με δήλωσή του τονίζει ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Ο Τύπος της Ρωσίας μετέδιδε την πληροφορία ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε σανατόριο της Μόσχας, χωρίς, πάντως κάποια από τις δύο πληροφορίες να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Εξακολουθώ να θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό του ουκρανικού κράτους», δήλωσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος, ο οποίος έχει εξαφανισθεί μετά την αποτυχημένη του απόπειρα να επιβιβασθεί σε αεροπλάνο το περασμένο Σάββατο στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας είναι παράνομο», πρόσθεσε επισημαίνοντας την απουσία πολλών βουλευτών του Κόμματος των Περιφερειών από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγγυηθούν την προσωπική μου προστασία απέναντι σε πράξεις των εξτρεμιστών. Είμαστε μάρτυρες στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας μίας έκρηξης του εξτρεμισμού. Απειλές έχουν εκτοξευθεί εναντίον μου και εναντίον υποστηρικτών μου".

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Μικόλα Γκολόμτσα δήλωσε χθες ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά του οποίου το Κίεβο ζήτησε έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία.

"Γίνεται προφανές ότι ο λαός στα νοτιο-ανατολικά και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό της εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχεί στη χώρα, όπου οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας", είπε.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατέληξε τονίζοντας ότι δεν επέτρεψε ποτέ την προσφυγή στο στρατό κατά τη διάρκεια της κρίσης και πρόσθεσε ότι αν μία τέτοια απόφαση ελαμβάνετο σήμερα, θα ήταν "παράνομη και εγκληματική».

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλοι κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης στην Ουκρανία

ΟΑΣΕ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

CNN: Γιατί η Κριμαία;

Süddeutsche Zeitung: «Η διπλή καρδιά της Ουκρανίας»