ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις στο βορρά

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις στο βορρά

Μια διπλή βομβιστική επίθεση που οι αρχές θεωρούν ότι διέπραξαν ισλαμιστές στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους, όπως δήλωσαν ένας αυτόπτης μάρτυρας και ένα στέλεχος των υπηρεσιών αρωγής.


Κατά πηγές που επικαλούνται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί στις συνολικά τρεις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ χθες Σάββατο ανέρχονται σε τουλάχιστον 85.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε περί τις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) χθες σε μια αγορά γεμάτη κόσμο στην περιοχή Ατζιλάρι-Γκομάρι, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης· μια δεύτερη ακολούθησε μερικά λεπτά αργότερα.

Η πόλη Μαϊντουγκούρι βρίσκεται στο επίκεντρο του αντάρτικου της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στην διάρκεια του οποίου έχουν βρει το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. Η οργάνωση αυτή επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στα εδάφη τριών πολιτειών της Νιγηρίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.

Μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 90 ανθρώπους τον Φεβρουάριο σε μια επίθεση στην πολιτεία Μπόρνο, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μαϊντουγκούρι.

Από το 2009 ο απολογισμός των ενεργειών της Μπόκο Χαράμ και των επιχειρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού εναντίον της ξεπερνά τους 1500 νεκρούς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με έναν εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού, στην πλειονότητά τους οι νεκροί από την επίθεση στη Μαϊντουγκούρι «ήταν παιδιά», ενώ «περίπου 60 άνθρωποι ακόμη τραυματίστηκαν».

Τουλάχιστον 20 κατοικίες και καταστήματα υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή από τις εκρήξεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί σε δύο παλιά εγκαταλελειμμένα φορτηγά στην αγορά.

Μια τρίτη επίθεση η οποία επίσης αποδίδεται από τις αρχές στη Μπόκο Χαράμ, στην κοινότητα Μάινοκ, περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μαϊντουγκούρι, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

Την επίθεση διέπραξαν ένοπλοι, οι οποίοι έφθασαν στη Μάινοκ με τετρακίνητα οχήματα «γύρω στις 19:00 κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, με εκτοξευτές οπλοβομβίδων, με αυτόματα τουφέκια AK-47 και χρησιμοποιώντας διάφορα εκρηκτικά», σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα. «Σκότωσαν 39 ανθρώπους, οι οποίοι κηδεύτηκαν το πρωί. Κατέστρεψαν όλη την κοινότητα», είπε ο ίδιος.