ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Γκι-Μουν: Ανησυχητική εξέλιξη το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Μπαν Γκι-Μουν: Ανησυχητική εξέλιξη το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κρίνει «ανησυχητική και σοβαρή» την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε μερικές ημέρες για να αποφασιστεί το μέλλον της Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση των αρχών της Κριμαίας για την πρόθεσή τους να διεξαγάγουν δημοψήφισμα είναι ανησυχητική και σοβαρή», δήλωσε ο Νεσίρκι στους δημοσιογράφους.

Ο Μπαν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, «κάλεσε άμεσα τις αρχές στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων και αυτών της Κριμαίας, να χειριστούν αυτό το ζήτημα ψύχραιμα» και να απόσχουν από οποιαδήποτε «βιαστική ενέργεια» και κάθε «λήψη απόφασης εν θερμώ».

Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα δεν διευκρίνισε εάν το δημοψήφισμα αυτό θεωρείται από τον ΟΗΕ παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου ή βάσει του Συντάγματος της Ουκρανίας, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει πως το θεωρούν οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γερμανίας και άλλων δυτικών κρατών.

Το δημοψήφισμα αυτό προγραμματίζεται πλέον να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου. Οι εκλογείς θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν την προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας στη Ρωσία ή μια διευρυμένη αυτονομία της περιοχής.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα υποστηρίξει την «ιστορική επιλογή» που θα κάνει η Κριμαία στο δημοψήφισμα αυτό.

Ο Νεσίρκι διευκρίνισε ότι ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο οποίος έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στο Κίεβο, θα παραμείνει στο έδαφος της Ουκρανίας συνολικά για οκτώ ημέρες και σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κίεβο, το Λβιβ (στα δυτικά), το Χάρκοβο (στα βορειοανατολικά) και τη Συμφερόπολη (στην Κριμαία).

Ξεκαθάρισε ότι θα πρόκειται για μια αποστολή «ενημερωτικού χαρακτήρα» και όχι «έρευνας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο Σιμόνοβιτς να μπορέσει να μεταβεί «σε όλες τις περιοχές που επιθυμεί» χωρίς να εμποδιστεί.

Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον, ο οποίος βρισκόταν στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται την Κυριακή να μεταβεί στο Μαυροβούνιο, όπου θα εγκαινιάσει εγκαταστάσεις του Οργανισμού και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αρχών.

Και ο Ελίασον έκρινε «πολύ σοβαρή εξέλιξη» η οποία «περιπλέκει» τις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία τις εξελίξεις στην Κριμαία.

«Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ότι δεν το αποδέχεται», είπε ο Ελίασον στη Στοκχόλμη, έναν ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του μετά την αναχώρησή του από το Κίεβο. Δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο ερωτηθείς εάν τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν τις αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος εξαναγκάστηκε από ενόπλους να διακόψει την αποστολή του στην Κριμαία, θα αναχωρήσει από το Κίεβο αύριο Σάββατο.

Ο Σέρι, πρώην πρεσβευτής της Ολλανδίας στο Κίεβο, θα αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα του ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ όπου εδρεύει, εξήγησε ο Νεσίρκι. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Σέρι να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία για αυτό.

Ο ΟΗΕ ζητεί να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ οι οποίοι εμποδίστηκαν σήμερα να μπουν στην Κριμαία, να αναπτυχθούν εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Οι Παραολυμπιακοί θα αμβλύνουν τις εντάσεις

Ρωσία: Δύο μέτρα και δύο σταθμά τηρεί ο ΟΑΣΕ για την Κριμαία

«Η Μόσχα δεν θέλει νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Τιμοσένκο: Κίνδυνος ανταρτοπόλεμου στην Κριμαία

Η Ουκρανία ανακαλεί τους φοιτητές από τη Ρωσία

Ουκρανία: Τους 30.000 έχουν φτάσει οι Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Το Kίεβο καλεί τη Μόσχα σε απόσυρση στρατευμάτων και διάλογο

Η Μόσχα επικρίνει το ΝΑΤΟ για τους περιορισμούς απέναντι στην Ουκρανία

Γερμανία: Ο λαός δε θέλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα»

Επιπλέον κυρώσεις για τη Ρωσία σκέφτεται ο Φαμπιούς

Καρδιακή προσβολή υπέστη ο Γιανουκόβιτς

Η Ρωσία θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας