ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για το φράγμα του Τάμεση

Συναγερμός για το φράγμα του Τάμεση

Το φράγμα που εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια κρατάει το Λονδίνο στεγνό και ασφαλές βρίσκεται υπό πίεση.


Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει κλείσει πάνω από 50 φορές και, με αποτέλεσμα να μην μείνει αρκετός χρόνος για τη συντήρησή του. Οι ειδικοί προειδοποίησαν τις αρχές του Λονδίνου ότι ολόκληρο το σύστημα κινδυνεύει, εάν εξακολουθήσει να κλείνει εξίσου συχνά.

Μόνο τον περασμένο μήνα, καθώς το Λονδίνο έπλητταν σφοδρότατες βροχοπτώσεις ανεβάζοντας τη στάθμη του Τάμεση στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 60 ετών, το φράγμα παρέμεινε κλειστό για 28 ολόκληρες ημέρες, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί για να κλείνει μία ή δύο φορές το χρόνο και τη δεκαετία του 1980 έκλεισε μόνο τέσσερις φορές.

Σημειώνεται ότι κάθε κλείσιμο διαρκεί 8-10 ώρες και επιβαρύνει τους φορολογούμενους με περίπου 6.000 ευρώ.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το φράγμα θα πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό με ένα μεγαλύτερο και ψηλότερο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε άλλο σημείο και θα στοιχίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.


Λένε ότι το αρχικό σχέδιο, που προέβλεπε τη λειτουργία του έως τη δεκαετία του 2070, είναι ανέφικτο, παρά το γεγονός ότι φαινομενικά το φράγμα εξακολουθεί να προστατεύει αποτελεσματικά τη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ έχει αντέξει και 15 προσκρούσεις πλοίων.

«Το διάστημα από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωση είναι περίπου 30 χρόνια και δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ», δήλωσε πρόσφατα η Βαρόνη Τζένι Τζόουνς, μέλος της Συνέλευσης του Λονδίνου. «Οι καιρικές συνθήκες που βλέπουμε έχουν φθάσει να είναι οι φυσιολογικές, είμαι της άποψης ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και θα πρέπει να αρχίσουμε να το εξετάζουμε από τώρα.»

Πέρυσι, μέλος της ίδιας της ομάδας που επέβλεψε το έργο παραδέχθηκε ότι ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. «Το φράγμα του Τάμεση κατασκευάστηκε μετά από τις πλημμύρες του 1953», στις οποίες εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. «Κανείς δεν γνώριζε τότε τι είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση.»