ΚΟΣΜΟΣ

«Επίσημη» ανακοίνωση από τους Ταλιμπάν για τις εκλογές

«Επίσημη» ανακοίνωση από τους Ταλιμπάν για τις εκλογές

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κάλεσαν σήμερα τους μαχητές τους, εκδίδοντας για πρώτη φορά μια επίσημη ανακοίνωση γι' αυτό, να «εμποδίσουν» τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που απέχουν πλέον μερικές εβδομάδες —είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 5η Απριλίου—, ενώ προειδοποίησαν τους πολίτες του Αφγανιστάν να μην λάβουν μέρος στην διαδικασία, την οποία διατείνονται πως έχουν «απεργαστεί η CIA και το Πεντάγωνο» των ΗΠΑ και το αποτέλεσμά της είναι «προκαθορισμένο από τους εισβολείς», αφού η Ουάσινγκτον έχει ήδη «επιλέξει τον υποψήφιο που θέλει».


«Το αίτημά μας προς τους ιερωμένους, τους μελετητές, τους πανεπιστημιακούς και τους δασκάλους είναι να μιλήσουν στο λαό για αυτές τις συνωμοσίες και τις αρνητικές τους συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αναφορά των Ταλιμπάν στις προεδρικές εκλογές, παρότι ηγετικά τους στελέχη και εκπρόσωποί τους έχουν ήδη, επανειλημμένα, καλέσει τους Αφγανούς να μην ψηφίσουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Ο Μουτζάχιντ κάλεσε τους πολίτες να μη θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο πηγαίνοντας στα εκλογικά κέντρα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν θα στοχοθετήσουν υποψήφιους, μέλη των ομάδων τους που διεξάγουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες καθώς κι εκλογικά κέντρα.

Την 2η Φεβρουαρίου δύο στελέχη της ομάδας των συνεργατών του υποψήφιου προέδρου Αμπντουλά Αμπντουλά δολοφονήθηκαν από αγνώστους στο δυτικό Αφγανιστάν. Τρεις εβδομάδες αργότερα, αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον της οχηματοπομπής του Αμπντουλά στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

«Διατάξαμε όλους τους μουτζαχεντίν (σ.σ.: "ιερούς πολεμιστές", κατά την ορολογία των Ταλιμπάν για τους μαχητές τους) να χρησιμοποιήσουν όλη τους τη δύναμη για να εμποδίσουν αυτές τις δήθεν εκλογές του εχθρού και να στοχοθετήσουν όλους τους εργαζόμενους του, τους ακτιβιστές του, τους προπαγανδιστές του, το προσωπικό ασφαλείας του και τα γραφεία του», ανέφερε η ανακοίνωση του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος.

Παράλληλα οι Ταλιμπάν κάλεσαν τους πολίτες να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «χρησιμοποιήσει τζαμιά, σχολεία, κλινικές και άλλες δημόσιες υποδομές ως εκλογικά κέντρα».