ΚΟΣΜΟΣ

«Πολιτικός εκβιασμός οι κυρώσεις του Λευκού Οίκου»

«Πολιτικός εκβιασμός οι κυρώσεις του Λευκού Οίκου»

«Πολιτικό εκβιασμό» χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας.


«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Πρόκειται για έναν πολιτικό εκβιασμό» υπογράμμισε η Ματβιένκο, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».

Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείονται κυρώσεις και κατά του Πούτιν

Η Μόσχα αναγνώρισε την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος

Τουρτσίνοφ: Το Κρεμλίνο έχει καταληφθεί από «πανικό»

Ο Γκορμπατσόφ χαιρετίζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Το NATO καλεί τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας

Ομπάμα: «Σκωτσέζικο» ντουζ για τις κυρώσεις και την επίλυση της κρίσης

Η πρώην πρωθυπουργός Τιμοσένκο προειδοποιεί την Κριμαία