ΚΟΣΜΟΣ

Απετράπη προσπάθεια δολιοφθοράς σε πυρηνικό σταθμό του Ιράν

Απετράπη προσπάθεια δολιοφθοράς σε πυρηνικό σταθμό του Ιράν

Να ανασχεθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε στόχο μια προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία των αντλιών του αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Αράκ, υποστήριξε σήμερα ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.


Ο Ασγάρ Ζαριάν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ιράν αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια, δήλωσε ότι το συμβάν αυτό αποτελεί μία από τις πολλές επιθέσεις του είδους που απετράπησαν τους τελευταίους μήνες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ζαριάν δεν κατονόμασε τους στόχους των άλλων επιθέσεων και δεν σχολίασε ποιοι θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από αυτές.

Το Ιράν έχει στο παρελθόν κατηγορήσει επανειλημμένα τις μυστικές υπηρεσίες κρατών της Δύσης και του Ισραήλ ότι έχουν αποπειραθεί να κάνουν δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού του προγράμματος, που η Ισλαμική Δημοκρατία λέει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς αλλά οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εκφράζουν φόβους πως αποσκοπεί στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Έχει επίσης κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών δυνάμεων και του Ισραήλ για δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.

Αυτή πάντως είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη καταγγέλλει μια απόπειρα δολιοφθοράς στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις αφότου ανέλαβε πρόεδρος του Ιράν τον Ιούνιο του 2013 ο Χασάν Ροχανί, ένας θεωρούμενος ως μετριοπαθής πολιτικός ο οποίος διακηρυγμένο στόχο έχει να τερματίσει την διεθνή απομόνωση της χώρας του.

«Οι επιθεωρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις αναφέρουν ότι σε ορισμένες αντλίες. . . του προγράμματος IR-40 του Αράκ υπήρξε μηχανική παρέμβαση σε μια προσπάθεια να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του σταθμού», δήλωσε ο Ζαριάν. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ (η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο) ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στο σταθμό του Αράκ αρκετά σημαντικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών για την ψύξη των αντιδραστήρων. Δεν είναι σαφές εάν ο Ζαριάν αναφερόταν σε κάποιο άλλο είδος αντλιών.