ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ειδική ομάδα των ΗΠΑ κατέλαβε τάνκερ με παράνομο πετρέλαιο

Λιβύη: Ειδική ομάδα των ΗΠΑ κατέλαβε τάνκερ με παράνομο πετρέλαιο

Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού πήραν τον έλεγχο του δεξαμενόπλοιου Morning Glory, υπό σημαία Βόρειας Κορέας, το οποίο είχε φορτώσει αργό από ένα λιμάνι της ανατολικής Λιβύης το οποίο ελέγχουν αντάρτες, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.


Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού επιβιβάστηκε στο πλοίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ενώ αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα, νοτιοανατολικά της Κύπρου.
«Κανείς δεν τραυματίστηκε όταν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από αίτημα τόσο της λιβυκής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης, επιβιβάστηκαν και πήραν τον έλεγχο του δεξαμενόπλοιου Μόρνινγκ Γκλόρι», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Το δεξαμενόπλοιο «μεταφέρει φορτίο πετρελαίου που ανήκει στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης. Το πλοίο και το φορτίο του είχε παράνομα αναχωρήσει από το λιμάνι Ες Σίντερ της Λιβύης» ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Το δεξαμενόπλοιο θα κατευθυνθεί προς λιμάνι της Λιβύης από ομάδα Αμερικανών που θα ελέγχουν την πορεία του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση εκφράζει τις ευχαριστίες και την εκτίμησή της σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδίως τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ των οποίων οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της.

Οι αντάρτες που ελέγχουν σταθμούς μεταφόρτωσης πετρελαίου στον ανατολικό τομέα της Λιβύης και τάσσονται υπέρ της ομοσπονδοποίησης της χώρας, απαιτούν τα έσοδα του πετρελαίου να παραμένουν εντός της περιοχής τους και δεν υπακούουν στις εντολές της κεντρικής κυβέρνησης στην Τρίπολη. Η κυβέρνηση της Λιβύης τη Δευτέρα προειδοποίησε όμως ότι οι εξαγωγές πετρελαίου είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας και ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές δεν είναι αποδεκτή». Ο πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου Νούρι Αμπού Σαχμάιν την Τετάρτη έδωσε στους φεντεραλιστές διορία δύο εβδομάδων για να παραδώσουν τον έλεγχο των λιμανιών ειδάλλως θα αναληφθεί στρατιωτική δράση.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάλεχ αλ Μεργκάνι, μιλώντας στη Βεγγάζη, φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να διαταχθεί η έναρξη στρατιωτικής δράσης με στόχο την ανακατάληψη των τερματικών σταθμών και των λιμανιών που ελέγχουν οι αντάρτες. «Το πετρέλαιο δεν αξίζει ούτε μία σταγόνα αίματος», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:
9χρονο αγόρι δεν κάνει μπάνιο γιατί είδε το... (βίντεο)