ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ ο Ουκρανός μεγιστάνας Ντμίτρο Φίρτας

Ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ ο Ουκρανός μεγιστάνας Ντμίτρο Φίρτας

Ο Ουκρανός ολιγάρχης Ντμίτρο Φίρτας αφέθηκε ελεύθερος σήμερα αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ --ποσό που αποτελεί ρεκόρ-- στις αυστριακές αρχές.

"Η εγγύηση καταβλήθηκε στον λογαριασμό του Εφετείου της Βιένης αφού προηγουμένως επαληθεύτηκε η προέλευση των χρημάτων" ανέφεραν οι δικαστικές αρχές της Αυστρίας μετά την αποφυλάκιση του Φίρτας ο οποίος είχε συλληφθεί κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πολυεκατομμυριούχος, ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είχε καταθέσει την εγγύηση την Πέμπτη όμως οι αρχές έθεσαν ως προϋπόθεση για την αποφυλάκισή του να επαληθεύσουν πρώτα την προέλευση των χρημάτων.

Ο 48χρονος Φίρτας συνελήφθη από την αυστριακή αστυνομία τη νύχτα της 12ης προς τη 13η Μαρτίου στο πλαίσιο μιας έρευνας της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) που ζητά την έκδοσή του στις ΗΠΑ κατηγορώντας τον για διαφθορά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η διαδικασία έκδοσής του αναμένεται ότι θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και οι αυστριακές αρχές έχουν επιβάλει στον Ουκρανό μεγιστάνα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στο διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η περιουσία του Φίρτας ανέρχεται στα 673 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ).

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Οι αρχές ζητούν από την Αυστρία την έκδοση του Ντμίτρο Φιρτάς