ΚΟΣΜΟΣ

Νότιο Σουδάν: Στα πρόθυρα του χειρότερου λιμού εδώ και δεκαετίες

Νότιο Σουδάν: Στα πρόθυρα του χειρότερου λιμού εδώ και δεκαετίες

Το Νότιο Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται εδώ και τρεις μήνες από εμφύλιο πόλεμο, κινδυνεύει να πληγεί από τον χειρότερο λιμό που έχει γνωρίσει η Αφρική εδώ και δεκαετίες αν δεν αυξηθεί η βοήθεια και αν δεν συμφωνηθεί εκεχειρία, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.


«Αν χάσουμε την εποχή της σποράς, η διατροφική ασφάλεια θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Τόμπι Λάνζερ συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

«Αυτό που θα πλήξει τη χώρα και θα επηρεάσει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους θα είναι πολύ χειρότερο από όσα έχει γνωρίσει η ήπειρος από τα μέσα της δεκαετίας του 1980», υπογράμμισε ο Λάνζερ.

Στο Νότιο Σουδάν οι γεωργοί συνηθίζουν να σπέρνουν τον Απρίλιο και τον Μάιο, όμως ο εμφύλιος που μαίνεται στη χώρα τους έχει εμποδίσει φέτος να προχωρήσουν σε αυτό το έργο που είναι κρίσιμο για να διασφαλιστεί η σοδειά στα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία ότι «ήδη υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο λιμού», υπογράμμισε ο Λάνζερ.

Εξάλλου ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να μεταφέρει αποθέματα τροφίμων στη χώρα πριν την εποχή των βροχών (που συμπίπτει με την εποχή της σποράς), οπότε πολλοί ποταμοί και δρόμοι θα γίνουν αδιάβατοι, γεγονός που θα αναγκάσει τον ΟΗΕ να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια με αεροπλάνα με μεγαλύτερο κόστος.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Νότιο Σουδάν τον Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτών που είναι πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Παρότι τον Ιανουάριο είχε συμφωνηθεί μια εκεχειρία, οι μάχες συνεχίζονται, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι στις 25 Μαρτίου ανεστάλησαν ως τα τέλη Απριλίου παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθεια.

Εξαιτίας των μαχών περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και 250.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ουγκάντα, το Σουδάν, την Κένυα και την Αιθιοπία.

Διαβάστε επίσης: Στρατεύματα της Ανατολικής Αφρικής στο Νότιο Σουδάν