ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσπαθούν να διασώσουν τις συνομιλίες

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσπαθούν να διασώσουν τις συνομιλίες

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντώνται, υπό την αιγίδα των Αμερικανών διαμεσολαβητών, σε μια προσπάθεια να περισώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τρεις εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

«Θα υπάρξει μια νέα συνάντηση μετά τη χθεσινή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 6 ώρες» δήλωσε ο πρώην Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Μοχάμαντ Στάγε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ραμάλα.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία αφήνει την πόρτα ανοιχτή για τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων έως την 29η Απριλίου», την ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία των 9μηνων διαπραγματεύσεων που είχαν αρχίσει τον περασμένο Ιούλιο, προσέθεσε ο Στάγε.

Ο πρώην διαπραγματευτής έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ συμπληρώθηκε η 12η επέτειος από τη σύλληψη του Μαρουάν Μπαργούτι, ενός ηγετικού στελέχους της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που κρατείται σε φυλακές του Ισραήλ, την απελευθέρωση του οποίου ζητούν οι Παλαιστίνιοι.

Την συνάντηση προανήγγειλε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζένιφερ Ψάκι, η οποία χαρακτήρισε την χθεσινή «εποικοδομητική και σοβαρή».
«Οι δύο πλευρές ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν μια άλλη (συνάντηση) σήμερα για να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια» εξήγησε η ίδια.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης της Κνεσέτ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, το στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, Γιτζάκ Χερζόγκ, εξαπέλυσε φραστικά πυρά εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγορώντας τους ότι «ανταλλάσσουν κατηγορίες από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχουν συναντηθεί ούτε να συνομιλήσουν».

Το Ισραήλ αρνήθηκε να απελευθερώσει στις 29 Μαρτίου μια τέταρτη και τελευταία ομάδα κρατουμένων, ζητώντας την επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων μετά την 29η Απριλίου.

Ο Μαχμούντ Αμπάς αντέδρασε υπογράφοντας την 1η Απριλίου αιτήματα ένταξης της Παλαιστίνης σε 15 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απείλησε χθες ότι θα λάβει «μονομερή μέτρα» ως αντίποινα στις ενέργειες της παλαιστινιακής πλευράς. Σύμφωνα, όμως, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τα αντίποινα. Δεν έχει κυρίως αποφασίσει εάν θα απαιτήσει μια ξεκάθαρη και απλή απόσυρση των αιτημάτων ένταξης.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να απαιτήσουμε να τα αποσύρουν» δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Walla, όπου υπογράμμισε ότι «αυτές οι συμβάσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται απρόθυμοι, ωστόσο, να επιβάλουν πραγματικές οικονομικές κυρώσεις, φοβούμενοι τις συνέπειες που θα έχουν στο σχέδιο ασφάλειας που αφορά άμεσα το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.

Η Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, κατήγγειλε «τη συνέχιση των συναντήσεων με τον Ισραηλινό εχθρό υπό την αμερικανική διαμεσολάβηση» εκφράζοντας την αποδοκιμασία της για το γεγονός ότι «οι ενέργειες σε διεθνές επίπεδο ή η αποστολή από τον Αμπάς μια εθνικής επιτροπής στη Γάζα που θα παρέμβει στη συμφιλίωση συνδέονται με τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων και τη βελτίωση των όρων των διαπραγματεύσεων», τους οποίες απέρριψε το ισλαμικό κίνημα.

Διαβάστε επίσης:
Άσαντ: Σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζει η Ρωσία