ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επικοινωνία Πούτιν με ευρωπαίους ηγέτες

Ρωσία: Επικοινωνία Πούτιν με ευρωπαίους ηγέτες

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση όσον αφορά το χρέος της Ουκρανίας στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου σε μήνυμά του προς πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πριν από λίγο.


Ο Πούτιν εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση γύρω από το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο και (. . .) τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν επισήμανε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος του χρέους της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ρωσική κρατική επιχείρηση αερίου Gazprom, οι ανείσπρακτες οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 2,2 δισεκ. ευρώ και η προθεσμία για την εξόφληση των οφειλών της για τον Μάρτιο παραβιάστηκε.

«Η κατάσταση είναι επείγουσα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αφού ο πρόεδρος Πούτιν επικοινώνησε αποστέλλοντας επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για το χρέος της Ουκρανίας και όσα μπορεί να ακολουθήσουν σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν πρότεινε την έναρξη μιας «επείγουσας διαβούλευσης» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με το ουκρανικό χρέος.

Η Gazprom είχε κατά το παρελθόν σε δύο περιόδους, το χειμώνα του 2005-2006 και τον αντίστοιχο του 2008-2009, διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας οικονομικών διαφορών με την Ουκρανία, ένα μέτρο που είχε επηρεάσει τον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών καθώς αυτά λαμβάνουν το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών που διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης: Gazprom: Παρέμβαση Πούτιν για την «προκαταβολή» αερίου