ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ένας φοιτητής νεκρός στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου

Αίγυπτος: Ένας φοιτητής νεκρός  στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου

Ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του χθες Δευτέρα σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπως δήλωσε μια νοσοκόμα, κατά την διάρκεια μιας κινητοποίησης στην οποία κάλεσε η ισλαμιστική αντιπολίτευση εναντίον της υποστηριζόμενης από το στρατό μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου.


Τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, που πέταξαν με τη σειρά τους πυροτεχνήματα και τουλάχιστον δύο αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες εναντίον των αστυνομικών, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρισκόταν στο σημείο. Ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος τραυματίστηκε από σκάγια, σύμφωνα με την εφημερίδα για την οποία εργάζεται.

Με το αιγυπτιακό κράτος να έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε αρένα σύγκρουσης και διαδηλώσεων από μέρους υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι — τον οποίο ανέτρεψε ο στρατός την 3η Ιουλίου 2013, έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του.

Η Εθνική Συμμαχία Εναντίον του Πραξικοπήματος, η οποία υποστηρίζει τον Μόρσι, κάλεσε σε κινητοποιήσεις διάρκειας μιας εβδομάδας, σε «μη-βίαιη ανυπακοή και μια τεράστια επαναστατική (συγκέντρωση χθες) Δευτέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισθέντες και στις οικογένειες των μαρτύρων».

Οι κινητοποιήσεις υποστηρικτών του Μόρσι σχεδόν ανεξαίρετα το τελευταίο διάστημα σημαδεύονται από συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και τους διαδηλωτές.

Μια νοσοκόμα η οποία απέφυγε να πει το όνομά της δήλωσε ότι η άψυχη σορός ενός φοιτητή μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Η πληροφορία περί του θανάτου ενός φοιτητή μεταδόθηκε επίσης από τον ιστότοπο της κρατικής εφημερίδας αλ Άχραμ.

Η υποστηριζόμενη από το στρατό σημερινή κυβέρνηση κατηγορεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι έχουν στραφεί στη βία και έχει ανακηρύξει την παράταξη αυτή τρομοκρατική οργάνωση.

Η Αδελφότητα υποστηρίζει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ειρηνική αντίσταση εναντίον αυτού που χαρακτηρίζει στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον ενός εκλεγμένου προέδρου.

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έχει θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομίας με κυνηγετικά όπλα, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα, προσθέτοντας πως έξι φοιτητές, μέλη της Αδελφότητας, συνελήφθησαν.

Διαβάστε επίσης:
Διαρκείς περιορισμούς στις ρωσικές πωλήσεις όπλων προτείνει ο Χέιγκ