ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 10 αυτονομιστές στο Βελουχιστάν

Πακιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 10 αυτονομιστές στο Βελουχιστάν

Πακιστανικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 10 αυτονομιστές μαχητές στην επαρχία Βελουχιστάν σε επιχείρηση η οποία διεξήχθη σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματικοί της Συνοριοφρουράς.


Η Συνοριοφρουρά, η βασική κρατική δύναμη ασφάλειας στο Βελουχιστάν, ανέφερε ότι άρχισε σήμερα το πρωί μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κρησφύγετων των ανταρτών στην ορεινή περιοχή Παντζγκούρ.

«Δέκα εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών σήμερα το πρωί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΣΦ Βασάι Χαν. «Πολλά κρησφύγετα των ανταρτών καταστράφηκαν και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν οι αριθμοί που ανέφερε ο εκπρόσωπος της δύναμης αυτής, καθώς δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους και ανεξάρτητους παρατηρητές δεν επιτρέπεται να κινούνται ελεύθερα στο Βελουχιστάν.

Η στρατιωτική επιχείρηση σημειώνεται 11 ημέρες μετά την ανακοίνωση του Λατίφ Τζοχάρ, ενός μέλους της αυτονομιστικής Οργάνωσης Βελούχων Φοιτητών (Azad), ότι άρχισε απεργία πείνας με κύριο αίτημα την απελευθέρωση του επικεφαλής της οργάνωσης και 100 και πλέον κρατούμενων μελών της.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί οι σοροί εκατοντάδων στελεχών πολιτικών κομμάτων του Βελουχιστάν, μελών φοιτητικών οργανώσεων, ακόμη και λογοτεχνών, σε όλη την επαρχία, ενώ πολλοί ακόμη άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι αυτονομιστές του Βελουχιστάν λένε ότι η ανακάλυψη των πτωμάτων είναι απόδειξη ότι ο στρατός έχει εξαπολύσει μια συστηματική εκστρατεία «εξόντωσης και εξαφάνισης» για να συντρίψει το αυτονομιστικό κίνημα, κάτι το οποίο ο στρατός έχει διαψεύσει επανειλημμένως.

Οι αυτονομιστές στην αραιοκατοικημένη, πάμφτωχη και απομακρυσμένη περιοχή, στα σύνορα του Πακιστάν με το Ιράν, η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε ορυκτούς πόρους, απαιτούν να δίνεται στους κατοίκους του Βελουχιστάν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα που εισφέρει η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της επαρχίας.

Διαβάστε επίσης: Έκοψαν το ρεύμα σε πρωθυπουργική κατοικία γιατί... δεν πλήρωνε!