ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τις εκλογές στην Ουκρανία

Πολωνία: Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τις εκλογές στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία διότι η χώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει ή το λιγότερο να διχαστεί, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.


«Τις επόμενες ημέρες ή τους επόμενους μήνες θα καθοριστεί η τύχη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους.
«Σήμερα θα ήθελα να κινητοποιήσω όλη την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπροστά στον κίνδυνο ή την απειλή μιας κατάρρευσης του ουκρανικού κράτους ή το λιγότερο ενός πολύ οδυνηρού διχασμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΕΕ πρέπει «να επικεντρωθεί στο είδος της βοήθειας που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει τις εκλογές της 25ης Μαΐου», σημείωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ σημαντικό, δεν πρέπει οι γείτονες (της Ουκρανίας) ή οι αυτονομιστές να είναι σε θέση να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις εκλογές διότι αυτό θα μπορούσε πραγματικά να θέσει υπό αμφισβήτηση το ουκρανικό κράτος», υπογράμμισε ο Τουσκ.

Εξάλλου ο πολωνός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τελεσίγραφο της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, η οποία ζητεί από την Ουκρανία να προπληρώσει 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια για το αέριο του Ιουνίου.

«Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος της προσάρτησης της Κριμαίας (στη Ρωσία). Σήμερα είναι δύσκολο να πούμε ποιος οφείλει χρήματα σε ποιον», είπε.

«Χρωστάει η Ουκρανία στη Gazprom και τη Ρωσία ή η Ρωσία, βάσει του διεθνούς δικαίου, χρωστάει στην Ουκρανία διότι υφάρπαξε την Κριμαία με τις υποδομές της και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου;», διερωτήθηκε ο Τουσκ.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Ναυτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Βαλτική χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας