ΚΟΣΜΟΣ

Β.Πούτιν και Σι Τζινπίν: Όχι στις έξωθεν επεμβάσεις, όχι στις ανατροπές καθεστώτων

Β.Πούτιν και Σι Τζινπίν: Όχι στις έξωθεν επεμβάσεις, όχι στις ανατροπές καθεστώτων

Κοινή δήλωση – μήνυμα στην ανθρωπότητα

Το Newsbomb δίνει στη δημοσιότητα μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και στρατηγικά αποσπάσματα της κοινής δήλωσης 25 σημείων των ηγετών Ρωσίας και Κίνας, που υπεγράφη κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Σαγκάη. Πούτιν και Σι αύριο επιθεωρούν μεγάλα σινορωσικά ναυτικά γυμνάσια. Ιδού οι άξονες της νέας αναβαθμισμένης συνεργασίας Μόσχας - Πεκίνου, που δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν ότι συνδέονται με Σύμφωνο Φιλίας, που προβλέπει αμοιβαία υποστήριξη σε θέματα κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας. Και ο νοών νοείτω!

«Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία, αποκαλούμενες στο εξής Πλευρές, δηλώνουν τα κάτωθι:

Ι

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως αποτέλεσμα κοινών στοχευμένων προσπαθειών ανήλθαν σε νέο στάδιο καθολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας. Οι Πλευρές προτίθενται να υποστηρίξουν και να εμβαθύνουν το στρατηγικό εμπιστευτικό διάλογο σε ανώτατο και υψηλό επίπεδο, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των λειτουργούντων και εν ανάγκη να δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς διμερούς διακυβερνητικής, διακοινοβουλευτικής, διυπηρεσιακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας, να διασφαλίσουν την αυξανόμενη απόδοση από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες προς όλες τις κατευθύνσεις πρακτικές σχέσεις και ανταλλαγές στον ανθρωπιστικό και τον κοινωνικό τομέα, να ενισχύσουν το στενό συντονισμό ενεργειών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα συμβάλει στην επιτυχία των εξελισσόμενων σε Ρωσία και Κίνα οικονομικών μεταρρυθμίσεων μεγάλης κλίμακας, στην αύξηση της ευημερίας των λαών των δύο χωρών, στην ενίσχυση των θέσεων και της επιρροής των Πλευρών στη διεθνή σκηνή προς το συμφέρον της εδραίωσης μιας δικαιότερης και εκλογικευμένης διεθνούς τάξης.

Υποστηρίζοντας σταθερά τις προβλέψεις του Συμφώνου καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κινεζικής Λαϊκής Δημοκρατίας από 16 Ιουλίου 2001, οι Πλευρές θα συνεχίσουν να παρέχουν η μία στην άλλη σθεναρή υποστήριξη σε ζητήματα, που άπτονται τα θεμελιώδη συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της κατοχύρωσης της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας. Τάσσονται εναντίον οποιωνδήποτε προσπαθειών και μεθόδων επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, υπέρ της αυστηρής τήρησης των θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, υπέρ του άνευ όρων σεβασμού του δικαιώματος του κάθε εταίρου στην ανεξάρτητη επιλογή οδού ανάπτυξης, στη διατήρηση και υπεράσπιση των δικών του πνευματικο-ιστορικών, ηθικών και αξιακών αρχών.

Ρωσία και Κίνα θα διοργανώσουν κοινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 70χρονων της Νίκης επί του γερμανικού φασισμού και του ιαπωνικού μιλιταρισμού στα ευρωπαϊκά και ασιατικά θέατρα εχθροπραξιών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θα συνεχίσουν την αποφασιστική απόκρουση των προσπαθειών αλλοίωσης της ιστορίας και υπονόμευσης της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων.

putin1

ΙΙ

Οι Πλευρές προτίθενται να προχωρήσουν σε νέα βήματα για την αύξηση του επιπέδου και τη διεύρυνση των τομέων της πρακτικής σινορωσικής συνεργασίας:

να αποκαταστήσουν στενή συνεργασία στο χρηματιστικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του όγκου των απευθείας συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα Ρωσίας και Κίνας στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις δανειοδοτήσεις, την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα μακροοικονομικής πολιτικής

- να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου στα 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ ως το 2015 και στα 200 δισ. δολάρια ως το 2020…

να εδραιώσουν την καθολική ρωσο-κινεζική ενεργειακή εταιρική σχέση, να συμβάλλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της γενικευμένης συνεργασίας στον πετρελαϊκό τομέα, την τάχιστη έναρξη πώλησης ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα, τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της αξιοποίησης κοιτασμάτων στη Ρωσία και της ανάπτυξης των μεταφορικών υποδομών, τη δραστήρια σχεδίαση και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία για την αύξηση της εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κίνα

να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας στους τομείς των υψηλών τεχνολογιών, να αναπτύξουν τη συνεργασία στην υλοποίηση έργων προτεραιότητας στον τομέα της ειρηνικής αξιοποίησης της ατομικής ενέργειας, της πολιτικής αεροπορικής βιομηχανίας, σε προγράμματα συνεργασίας στον τομέα των θεμελιωδών διαστημικών ερευνών, της πλοήγησης δορυφόρων και της κατασκευής δικτύου τους γύρω από τη Γη, της μελέτης του μακρινού Διαστήματος και της επανδρωμένης κοσμοναυτικής…

ps

ΙΙΙ

Οι Πλευρές ομονοούν στο ότι στο σύγχρονο κόσμο ενισχύεται σταθερά η αλληλεξάρτηση χωρών και λαών, η αλληλοδιείσδυση οικονομιών και πολιτισμών διαφόρων κρατών. Η διεθνής ημερήσια διάταξη διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό υπό την επίδραση τέτοιων παραγόντων, όπως η περιπλοκή και η αυξανόμενη μεταβλητότητα της κατάστασης στον κόσμο, η όξυνση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της αντιπαλότητας.

Οι Πλευρές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα σεβασμού της ιστορικής κληρονομιάς των χωρών, των πολιτιστικών τους παραδόσεων και του υπό όρους ανεξάρτησίας επιλεγμένου κοινωνικο-πολιτικού συστήματος, συστήματος αξιών και προσανατολισμού ανάπτυξης. Την αναγκαιότητα απόκρουσης της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, άρνησης της γλώσσας των μονομερών κυρώσεων, της οργάνωσης, βοήθειας, χρηματοδότησης ή ενθάρρυνσης δραστηριότητας, που στοχεύει στην αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος άλλου κράτους, είτε την προσχώρησή του σε οποιαδήποτε ενοποίηση ή ένωση. Την αναγκαιότητα διατήρησης της σταθερότητας των διεθνών σχέσεων, της ειρήνης και της ασφάλειας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδος, διευθέτησης των κρίσιμων καταστάσεων και διαφορών, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της διασυνοριακής εγκληματικότητας, απόκρουσης της διάδοσης των όπλων μαζικού ολέθρου.

Παραμένει η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της παγκόσμιας χρηματιστικο-οικονομικής αρχιτεκτονικής, της αναδιαμόρφωσής της βάσει των αναγκών της πραγματικής οικονομίας, της διεύρυνσης της αντιπροσωπευτικότητας και του δικαιώματος λόγου στο σύστημα της παγκόσμιας οικονομικής διεύθυνσης των κρατών με αγορά υπό διαμόρφωση και των αναπτυσσόμενων κρατών με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το σύστημα αυτό.

2. Οι Πλευρές υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ για την υπεράσπιση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, τη συμβολή στην καθολική ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία. Ομόθυμα θεωρούν ότι η ενίσχυση του θεμελιώδους ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ως οργάνου, που έχει τη βασική ευθύνη για την υποστήριξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, ανταποκρίνεται στα κοινά συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας. Καλούν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να τηρούν απαρέγκλιτα και να μην επιτρέπουν αναθεώρηση, είτε αυθαίρετη ερμηνεία του Καταστατικού του ΟΗΕ και των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Οι Πλευρές υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δίκαιης και αναγκαίας μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε ακόμη πιο αποτελεσματικά να εκπληρώνει τις λειτουργίες, που του έχουν ανατεθεί από το Καταστατικό του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο των διακυβερνητικών συνομιλιών για τη μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο «λύσης πακέτου» του ζητήματος της μεταρρύθμισης και να επιτευχθεί η μέγιστη διευρυμένη συναίνεση. Οι Πλευρές τάσσονται κατά του ορισμού χρονικών περιορισμών και επιβολής ανώριμων σχεδίων μεταρρύθμισης.

3. Οι Πλευρές τάσσονται υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης του κεντρικού συντονιστικού ρόλου του ΟΗΕ στη μάχη με τη διεθνή τρομοκρατία υπό οποιεσδήποτε μορφές και εκδηλώσεις, το διεθνικά οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά, τις απειλές στον τομέα της χρήσης των πληροφοριακών-επικοινωνιακών τεχνολογιών και άλλων προκλήσεων εγκληματικού χαρακτήρα.

4. Οι Πλευρές είναι υπέρ της κατοχύρωσης της ασφάλειας της διαστημικής δραστηριότητας, της ειρηνικής χρήσης του Διαστήματος, της αποτροπής εγκατάστασης εκεί οπλικών συστημάτων…

5. Οι Πλευρές ακολουθούν σθεναρά τις αρχές και τους στόχους της Συνθήκης-πλαισίου του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος…

6. Οι Πλευρές θα συνεχίσουν τη συνεργασία στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα με σκοπό την κατοχύρωση ίσης προσοχής της διεθνούς κοινότητας στα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά δικαιώματα και στο δικαίωμα στην ανάπτυξη. Του σεβασμού της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, των παραδοσιακών αξιών και των διαφορετικών μοντέλων αντάπτυξης στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

7. Ρωσία και Κίνα ως κράτη με μακραίωνες πολιτιστικές και ιστορικές παραδόσεις προτίθενται ολόπλευρα να συμβάλουν στην προώθηση σε παγκόσμια κλίμακα, μεταξύ άλλων και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του διαλόγου των πολιτισμών…

8. Οι Πλευρές υπερασπίζονται με συνέπεια την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας στις διεθνείς σχέσεις. Οι μονομερείς ενέργειες ανάπτυξης συστημάτων παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας αποσταθεροποιούν τη διεθνή κατάσταση και μπορούν να πλήξουν τη διεθνή στρατηγική σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια. Η απόκρουση της διάδοσης των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραυλικών τεχνολογιών είναι απαραίτητο να υλοποιείται με κοινές πολιτικο-διπλωματικές προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, χωρίς προσπάθεια κατοχύρωσης της ίδιας ασφάλειας και της ασφάλειας ομάδας κρατών εις βάρος της ασφάλειας άλλων.

9. Υποστηρίζοντας την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, οι Πλευρές τάσσονται υπέρ του τερματισμού της βίας και της διευθέτησης της συριακής κρίσης αποκλειστικά με πολιτικο-διπλωματικά μέσα, της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης του απευθείας διασυριακού διαλόγου στη βάση των προβλέψεων του ανακοινωθέντος της Γενεύης από 30 Ιουνίου 2012. Θεωρούν ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε προσπάθειες έξωθεν βίαιης επέμβασης στη Συρία.

Ρωσία και Κίνα υποστηρίζουν τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας, που στοχεύουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία…

15. Οι Πλευρές εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Ρωσία και Κίνα καλούν σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη χώρα αυτή, σε επίδειξη συγκράτησης, σε αναζήτηση ειρηνικών, πολιτικών οδών επίλυσης των υπαρχόντων προβλημάτων. Οι Πλευρές καλούν όλες τις περιφέρειες και κοινωνικο-πολιτικές ομάδες της Ουκρανίας να ξεκινήσουν έναν πλατύ εθνικό διάλογο, να επεξεργαστούν από κοινού την αντίληψή τους για την περαιτέρω συνταγματική ανάπτυξη του κράτους, η οποία θα προβλέπει πλήρη τήρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

16. Οι Πλευρές τάσσονται υπέρ των πολυμερών προσπαθειών για την ανάπτυξη της δικτυακής διπλωματίας, που προβλέπει τη δημιουργία ευέλικτων δομών προς το συμφέρον της συνεργασίας στις διεθνείς υποθέσεις. Ως αποτελεσματικοί μηχανισμοί έχουν ήδη αποδειχθεί διεθνή φόρα όπως η «Ομάδα των Είκοσι», οι BRICS, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η τριμερής Ρωσία-Ινδία-Κίνα και άλλοι.

18. Ρωσία και Κίνα τάσσονται υπέρ της μετεξέλιξης των BRICS σε μηχανισμό συνεργασίας και συντονισμού σε ευρεία γκάμα παγκόσμιων χρηματιστικών-οικονομικών και διεθνών πολιτικών προβλημάτων, μεταξύ άλλων καθιερώνοντας μια πιο στενή οικονομική εταιρική σχέση και δημιουργώντας τάχιστα στο πλαίσιο των BRICS της Τράπεζας Ανάπτυξης και του Ταμείου νομισματικών αποθεμάτων…

Οι Πλευρές αντιμετωπίζουν τη συνεργασία Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας ως σημαντικό παράγοντα κατοχύρωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στον κόσμο και στην περιοχή μας. Ρωσία και Κίνα θα καταβάλλουν και στο εξής προσπάθειες για την εδραίωση του στρατηγικού διαλόγου σε τριμερή μορφή με σκοπό την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, επεξεργασίας ενιαίων θέσεων για τα επίκαιρα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, προώθησης πρακτικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

20. Οι Πλευρές θεωρούν ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της συνεργασίας στην Ευρασία παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας, συμβάλουν στο σχηματισμό ενός κοινού οικονομικού και ανθρωπιστικού πεδίου στην περιοχή χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

Οι διακρατικές σχέσεις νέου τύπου, που έχουν καθιερωθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία, έχουν ευρείες προοπτικές περαιτέρω δυναμικής ανάπτυξης. Η άνοδος της καθολικής ισότιμης εμπιστευτικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο θα καταστεί θεμελιώδης παράγοντας κατοχύρωσης των ζωτικών συμφερόντων των Πλευρών τον 21ο αιώνα, της διαμόρφωσης μιας δίκαιης, αρμονικής, ασφαλούς διεθνούς τάξης.

Σαγκάη, 20 Μαΐου 2014»

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Πούτιν - Μπαν Γκι Μουν με φόντο την Ουκρανία

Ο Πούτιν κέρδισε την υποστήριξη του Πεκίνου στο θέμα της Ουκρανίας