ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απορρίπτει το σχέδιο του ΟΗΕ

Ουκρανία: Απορρίπτει το σχέδιο του ΟΗΕ

Σε απόρριψη του σχεδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κατάρτισε η Ρωσία και προβλέπει δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις, προχώρησε η Ουκρανία, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι η χώρα δεν βιώνει ανθρωπιστική κρίση.

Ρώσοι διπλωμάτες στον Οργανισμό κυκλοφόρησαν προχθές Δευτέρα στο Συμβούλιο το σχέδιο αυτό, που καλεί επίσης να τερματιστεί η βία στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Δυτικοί διπλωμάτες εμφανίστηκαν επίσης να το απορρίπτουν, επιχειρηματολογώντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση και μια κρίση ασφάλειας, όχι μια ανθρωπιστική κρίση.

«Δεν βρίσκουμε ότι είναι απαραίτητη μια τέτοια απόφαση. Γιατί; Διότι δεν αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση», είπε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Γιούρι Σεργκέγιεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. «Εάν δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, δε χρειάζεται βοήθεια όπως αυτή που περιγράφεται στο σχέδιο απόφασης», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενισχύσει την αυτονομιστική εξέγερση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, που απειλεί να οδηγήσει σε διαμελισμό την πρώην σοβιετική δημοκρατία των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται ότι ενορχηστρώνει την εξέγερση και υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες του Κιέβου να την τερματίσει χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα επιδεινώνει την κατάσταση.

Τον Μάρτιο η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Ο Σεργκέγιεφ κατήγγειλε το γεγονός πως το σχέδιο απόφασης αυτό «καταρτίστηκε από μια χώρα η οποία μόλις πρόσφατα προσάρτησε ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειάς μας και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολή», συμπληρώνοντας πως έχει «πολιτικά κίνητρα».

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την πρόταση της Ρωσίας υποκριτική, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα την ίδια στιγμή εξοπλίζει τους αντάρτες, που πλήττουν νέους στόχους και κρατούν ομήρους στελέχη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διαβάστε επίσης:

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ολάντ-Ποροσένκο