ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 423 τα θύματα των συγκρούσεων

Ουκρανία: 423 τα θύματα των συγκρούσεων

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 423 ατόμων, πολιτών και στρατιωτικών, από τις 15 Απριλίου ως τις 20 Ιουνίου, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογράμμισε επίσης ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Ουκρανία «έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με μια μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού —που εκτιμάται σε 15.200 πρόσωπα— στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Ως τις 23 Ιουνίου, διευκρίνισε ο Σιμόνοβιτς, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταμετρήσει συνολικά περισσότερους από 46.100 εκτοπισμένους, εκ των οποίων οι 11.500 προέρχονται από την Κριμαία και σχεδόν 34.600 από την ανατολική Ουκρανία, όμως οι πραγματικοί αριθμοί «φαίνεται να είναι πιο αυξημένοι».

Ο Σιμόνοβιτς συνέταξε την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Ιουνίου.

Ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει «να αποφεύγει να χρησιμοποιεί βία με δυσανάλογο τρόπο» στις επιχειρήσεις της εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα μέρος της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δεν έχουμε λάβει πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός στο σύνολό του έχει γίνει σκοπίμως στόχος, όμως ερευνούμε τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε ο Σιμόνοβιτς.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της UNHCR χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την ανακοίνωση των αυτονομιστών ανταρτών ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία που κήρυξε το Κίεβο. «Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία να ληφθούν μέτρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Μπαρόζο: Η Ε.Ε. στηρίζει το σχέδιο Ουκρανίας-Ρωσίας