ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βρετανία τα μαύρα κουτιά του Boeing 777

Στη Βρετανία τα μαύρα κουτιά του Boeing 777

Τα "μαύρα κουτιά" του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία θα μεταφερθούν στην Βρετανία για ανάλυση μετά την αποδοχή σχετικού ολλανδικού αιτήματος, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.


"Συμφωνήσαμε στο αίτημα της Ολλανδίας οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων που βρίσκονται στο Φάρνμπορο να ανακτήσουν τα στοιχεία από τα 'μαύρα κουτιά' της πτήσης ΜΗ17 για να υποβληθούν σε διεθνή ανάλυση", έγραψε ο Κάμερον στο Twitter.

Η Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB) που εδρεύει στο Φάρνμπορο, στην νότια Αγγλία, υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας, όπως και σοβαρών αεροπορικών περιστατικών.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι βελγικό στρατιωτικό αεροσκάφος ταξιδεύει προς το Κίεβο για να παραλάβει τα 'μαύρα κουτιά'.
Στο αεροσκάφος αυτό επιβαίνουν επίσης τεχνικοί ειδικοί και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ έξι ευρωπαϊκών χωρών (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία) στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Αερομεταφορών (EATC) που εδρεύει στο Άιντχοβεν, στην Ολλανδία.

Τα στοιχεία από τα δύο 'μαύρα κουτιά' μπορεί να ρίξουν φως στην υπόθεση που κάνουν οι Δυτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη από έναν ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος, ο οποίος ερρίφθη από μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές που πρόσκεινται στην Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Πακιστάν: Πέντε νεαρές γυναίκες δέχθηκαν επίθεση με οξύ σε λιγότερο από 24 ώρες