ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα (videos+photos)

Γάζα: Αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα (videos+photos)

Σε «αμυντικές θέσεις» έξω από το παλαιστινιακό έδαφος φέρεται να αποσύρει τα στρατεύματά του το Ισραήλ, καθώς όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι, ο βασικός στόχος: η καταστροφή των σηράγγων των μαχητών της Χαμάς επετεύχθη.

Τα σύννεφα καπνού από τις εκρήξεις έχουν διαλυθεί, ο ήχος των βομβαρδισμών δεν ξυπνά πια εφιάλτες στις τραυματισμένες ψυχές και τα ουρλιαχτά δεν «σχίζουν» την ανυπόφορη αναμονή. Η εκεχειρία 72 ωρών που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές – με τη βοήθεια Αιγύπτιων μεσολαβητών – από τις 08:00 (τοπική ώρα) το πρωί της Τρίτης δεν έχει ακόμα παραβιαστεί...

Ως εκ τούτου, πρωτοφανή αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το αιματοβαμμένο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου, καθώς ο αριθμός των νεκρών για πρώτη φορά παραμένει στάσιμος. Όσο και τραγικός ωστόσο, αφού σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας, ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται σε 1800, ενώ η απέναντι πλευρά θρηνεί 67 Ισραηλινούς…

«Οι ισραηλινές δυνάμεις θα ανακατανεμηθούν, διατηρώντας αμυντικές θέσεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας», κατέστησε σαφές ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Αντισυνταγματάρχης Peter Lerner, σημειώνοντας πως «32 σήραγγες που επέτρεπαν σε μαχητές να διενεργούν επιδρομές στο Ισραήλ καταστράφηκαν, όπως και 3.000 πύραυλοι εδάφους, ενώ εξολοθρεύτηκαν και 900 περίπου τρομοκράτες».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας εκτιμούν ότι 3.300 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ, ενώ προορίζονταν ακόμη 3.000.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι Ισραηλινοί ανησυχούν τόσο για σήραγγες που ενδεχομένως δεν έχουν εντοπίσει, όσο και για τις απειλές της Χαμάς περί εισβολής σε ισραηλινό έδαφος, συνεχίζοντας έτσι τις επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων.

hfgjhf

Λίγα λεπτά ωστόσο πριν τεθεί η εκεχειρία σε ισχύ και την κατάπαυση του πυρός, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ, καθώς μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν κύμα ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ, την ίδια ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επίσης επιδρομές στη Γάζα.

gdfhdghg

Σύμφωνα με ανταποκριτές στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή η εκεχειρία προσφέρει μια χαραμάδα φωτός στην ανήλιαγη αιματοβαμμένη παράγκα που έμοιαζε μέχρι τώρα η περιοχή, καθώς μετά από αρκετές ημέρες η καθημερινότητα των κατοίκων επέστρεψε, όσο μπορεί να επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις ολέθριες συνέπειες και ζημιές 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός. Ψαράδες εμφανίστηκαν και πάλι στο λιμάνι, ενώ οι άνθρωποι βγήκαν ξανά από τα σπίτια τους, προσπαθώντας να συνέλθουν από το θάνατο και την καταστροφική παράνοια των τελευταίων εβδομάδων.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν σκέψεις - μετά από πιέσεις που δέχεται το Ισραήλ λόγω των επιθέσεων σε σχολεία και τον υψηλό αριθμό των νεκρών Παλαιστίνιων αμάχων - για μετάβαση ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, προκειμένου να πάρει μέρος σε συνομιλίες για τη συμφωνία μιας πιο μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, κάλεσε μάλιστα και τις δύο πλευρές στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου «όσο το δυνατόν συντομότερα», χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός.

Οι κύριες παλαιστινιακές απαιτήσεις παραμένουν πάντως στο τραπέζι, και κυρίως η πλήρης απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, η άρση του εδαφικού αποκλεισμού του και το άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων.

gdfhdgh

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ και συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riad al-Malki, μετά τη συνάντηση που είχε με εισαγγελείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του Ισραήλ είναι να «προσφέρουν ξανά την ησυχία και την ασφάλεια στους πολίτες της χώρας»...

Διαβάστε ακόμα:

Λωρίδα της Γάζας: Έναρξη της εκεχειρίας