ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Ρώσικα στρατεύματα επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία

Τουσκ: Ρώσικα στρατεύματα επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία

Μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία τόσο του NATO, όσο και των πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών.


«Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίρνει στα σοβαρά τις πληροφορίες σχετικά με τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν ατράνταχτα για άλλη μια φορά ότι μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού δρουν μέσα στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολωνική Βουλή.

«Αυτές είναι οι πληροφορίες του NATO, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί επίσης και από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας, είναι πλέον πρακτικά ταυτόσημες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι Ρώσοι «εμπλέκονται» στις εχθροπραξίες.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε πως η Βαρσοβία αισθάνεται πως κινδυνεύει και πλήττεται άμεσα από τη σύρραξη στην Ουκρανία. «Το ουκρανικό πρόβλημα είναι επίσης πρόβλημα ασφαλείας της Πολωνίας», τόνισε.

Ο Τουσκ επέμεινε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με «υπεύθυνο» τρόπο σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ενεργώντας στο πλαίσιο του NATO και της ΕΕ.

Χθες Τρίτη, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές οι οποίοι είχαν «χαθεί», κατά τη Μόσχα. Ερωτηθείς για το επεισόδιο κατά τη διάρκεια της συνόδου του Μινσκ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιώτες αυτοί «περιπολούσαν στα σύνορα και βρέθηκαν στο ουκρανικό έδαφος».

Σήμερα, μια ανακοίνωση του γενικού επιτελείου της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο έκανε λόγο περί «προώθησης μιας στρατιωτικής φάλαγγας που αποτελείται από 100 μηχανοκίνητα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ στο οδικό δίκτυο Σταρομπέτσεβε - Τελμάνοβε», χωρίς να διευκρινίζει την προέλευσή τους. Πάντως μια ουκρανική στρατιωτική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται γα ρωσική δύναμη.

Στην ομιλία του, ο Τουσκ τόνισε πως η Βαρσοβία θα ασκήσει πιέσεις να αυξηθεί η παρουσία των δυνάμεων του NATO στην Πολωνία στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα στην Ουαλία.

Παράλληλα, ο Πολωνός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η κυβέρνηση του πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την εθνική άμυνα στο 2% του ΑΕΠ της χώρας το 2016.

Ήδη, μια τέτοια αύξηση είχε προτείνει ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

Σήμερα, η χώρα διαθέτει το 1,95% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Νέα εισβολή Ρώσων στρατιωτών» καταγγέλλει το Κίεβο