ΚΟΣΜΟΣ

Η απέλπιδα προσπάθεια του Κάμερον να κρατήσει τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η απέλπιδα προσπάθεια του Κάμερον να κρατήσει τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Την τελευταία του προσπάθεια να κρατήσει τη Σκωτία εντός του Ηνωμένου Βασίλειου, έκανε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε ομιλία του στο λιμάνι του Αμπερντίν, εκεί που φάνηκε πως ήταν έντονα φορτισμένος ψυχικά και συναισθηματικά.

«Αν η Σκωτία ψηφίσει "ναι", το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαιρεθεί και θα πάρουμε ξεχωριστούς δρόμους για πάντα», τόνισε ο Κάμερον στην τελευταία του προσπάθεια να αποφευχθεί η διαίρεση της χώρας.

«Η ανεξαρτησία δεν θα είναι ένας δοκιμαστικός χωρισμός, θα είναι ένα επώδυνο διαζύγιο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι δυνατή μια επιστροφή, μια δεύτερη ευκαιρία».

«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία σκοπεύουν να ψηφίσουν "ναι"», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Γνωρίζω επίσης ότι το στρατόπεδο του "ναι" παρουσιάζει μια Σκωτία η οποία θα είναι καλύτερα σε όλα τα επίπεδα (όταν είναι ανεξάρτητη). Όμως όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συχνά αυτό συμβαίνει γιατί έτσι είναι», προειδοποίησε ο Κάμερον.

Η νίκη του "ναι" θα είναι ένα «επώδυνο διαζύγιο». «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μοιραζόμαστε πια το ίδιο νόμισμα, οι ένοπλες δυνάμεις μας τις οποίες συγκροτήσαμε από κοινού στη διάρκεια αιώνων θα διαχωριστούν», εξήγησε.

«Αν το "όχι" κερδίσει την Πέμπτη, αυτό θα σημάνει την έναρξη ενός τεράστιου και άνευ προηγουμένου προγράμματος μεταβίβασης εξουσιών», επεσήμανε ο Κάμερον.

«Είμαστε καλύτερα μαζί», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της εκστρατείας του "όχι". «Ψηφίστε για να παραμείνουμε μαζί ψηφίστε για να σώσετε το Ηνωμένο Βασίλειό μας», είπε ο Κάμερον.

Τη σκυτάλη στη Σκωτία δίνουν οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, θέση για το περίφημο δημοψήφισμα πήραν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ ο οποίος σημείωσε:

«Η απόφαση ανήκει στους Σκωτσέζους» τόνισε ο ίδιος όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοψήφισμα. Όμως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η Βρετανία να είναι ένας «ισχυρός, σθεναρός και ενωμένος» εταίρος, επεσήμανε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας τη φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούνιο από τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε επανειλημμένα για το θέμα στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου σήμερα, ο Έρνεστ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του λαού της Σκωτίας την Πέμπτη», υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα σεβαστεί το δικαίωμα των Σκοτσέζων να «ψηφίσουν χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και των αντιπάλων της θα είναι στήθος με στήθος.

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας

Σκωτία: Μεγαλώνει ο αριθμός των υποστηρικτών που λένε «ΝΑΙ» στην ανεξαρτησία

Το δημοψήφισμα για τη Σκωτία «τσακίζει» τη στερλίνα και το χρηματιστήριο