ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Σκωτία: Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει ενώ οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» είναι πολύ μικρή.

Η πιο πρόσφατη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» - μια συλλογική αξιολόγηση έξι δημοσκοπήσεων που συνέταξε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ- δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ ζητά από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους. «Κάθε χώρα δεν κάνει λάθη; Ναι. Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει η Σκωτία; Αναμφίβολα. Ωστόσο η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτές τις προκλήσεις εάν όχι εμείς οι ίδιοι; Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας. Θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη». Η Σκωτία θα μπορούσε να αποτελέσει μια «παγκόσμια επιτυχία, φάρος της οικονομικής ανάπτυξης και πρωταθλητής της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν είναι: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει ότι ο αριθμός όσων κρατούν στο χέρι τους το μέλλον της Σκωτίας δεν είναι μικρός, καθώς φτάνουν τους 500.000 όσοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν «ναι» ή «όχι». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos MORI οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι γυναίκες και νέοι που αποτελούν το 10%, ενώ μόλις το 4% είναι βέβαιο για την ψήφο του.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές από τις 07:00 έως τις 22:00 αύριο Πέμπτη, ενώ τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 07:00 της Παρασκευής, ωστόσο, όπως γράφει ο Guardian, καθώς δεν έχει διεξαχθεί ανάλογο δημοψήφισμα στο παρελθόν η ακριβής ώρα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.