ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Σκωτίας: 170.000 αναποφάσιστοι κρίνουν το αποτέλεσμα

Δημοψήφισμα Σκωτίας: 170.000 αναποφάσιστοι κρίνουν το αποτέλεσμα

Η Σκωτία καλείται να αποφασίσει σήμερα αν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι. Το αποτέλεσμα που θα κριθεί στις λεπτομέρειες, είναι αμφίρροπο και τα δύο στρατόπεδα στρέφουν το βλέμμα στους 170.000 περίπου αναποφάσιστους, που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο «ναι», είτε στο «όχι».

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν την Πέμπτη στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κελείσουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 σήμερα, ενώ συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό των Σκωτσέζων πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 53%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record και σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει το 47%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.

Την ίδια στιγμή τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα προς τη Σκωτία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αργά την Τετάρτη, την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει «ισχυρό και ενωμένο», σε μήνυμά του στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμένει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο», δήλωσε σε μήνυμά που έστειλε από το λογαριασμό του στον Λευκό Οίκο, στο τέλος του οποίου υπήρχαν τα αρχικά «bo», ένδειξη ότι πρόκειται για μήνυμα του προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα Σκωτία: Ημέρα ιστορικής απόφασης