ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του «ΟΧΙ» - Παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σκωτία: Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του «ΟΧΙ» - Παραμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κατά της απόσχισης από τη Βρετανία και υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν οι Σκωτσέζοι, καθώς στο κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξήχθη απέρριψαν την πρόταση ανεξαρτητοποίησης με ποσοστό 55%, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του «ΟΧΙ» και ανακούφιση στους Βρετανούς

Στο ιστορικό δημοψήφισμα, όπου σημειώθηκε ποσοστό συμμετοχής άνω του 85%, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας και της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%, με καταγεγραμμένο πλέον σχεδόν το σύνολο των ψήφων και στις 32 περιφέρειες. Υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά της παραμονής ψήφισαν 45%.

Το αποτέλεσμα πανηγύρισαν, ανακουφισμένοι, οι οπαδοί του «ΟΧΙ» στη Σκωτία, όπου στο Εδιμβούργο σημειώθηκε μια από τις σημαντικότερες νίκες τους με 61% έναντι 39%.

18046ad0c74aab267acd14d95ec04c0c
9dc679b77718c7a1c57f178ca65dc9ae

Η στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων:

Αν και η Βρετανία μπορεί να «ανασάνει» και πάλι, όπως τονίζουν τα πρωτοσελίδα των βρετανικών ΜΜΕ, γεγονός παραμένει ότι το «σοκ» ήταν αρκετά ισχυρό, καθώς φαίνεται ότι το κίνημα της ανεξαρτησίας είχε μεγάλη δυναμική, με την Γλασκόβη για παράδειγμα να ψηφίζει υπέρ.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι στο αντίστοιχο δημοψήφισμα του 1997 στη Σκωτία (επί κυβερνήσεως Τόνι Μπλερ στη Βρετανία) το ποσοστό υπέρ της παραμονής ήταν 74,3%.

article-2761216-2179E46B00000578-862 964x1095

Την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, λέγοντας ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα και θα το σεβαστεί. «Νικηθήκαμε... Προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε. «Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Λονδίνου για ενισχυμένες αρμοδιότητες», τόνισε ακόμα ο Σάλμοντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εκστρατείας για ανεξάρτητη Σκωτία.

Αν και φωτογραφίες τον έδειχναν να αποχωρεί με κατεβασμένο το κεφάλι, ο Σάλμοντ παραμένει ο κερδισμένος της υπόθεσης, παρά την ήττα του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα καθώς, όπως τόνιζαν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι αναλυτές, στην καλύτερη περίπτωση θα κέρδιζε την ανεξαρτησία της Σκωτίας και στη χειρότερη (όπως και έγινε δηλαδή) θα αποζημιωνόταν με την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας και περισσότερων δυνάμεων. Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το αποτέλεσμα πάντως προκαλεί προς το παρόν ανακούφιση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες, και όχι μόνο στην Ευρώπη, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για το αποθαρρυντικό μήνυμα προς άλλα αυτονομιστικά κινήματα.

Alex-Salmond-in-his-car-011

Οι δηλώσεις του Σάλμοντ:

Συγχαρητήρια Κάμερον

Δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έδειξε ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στο Εδιμβούργο.

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του να επιτρέψει το δημοψήφισμα, είπε πως «η χώρα έμεινε ενωμένη, και τώρα θα προχωρήσουμε» προς θεσμική αναθεώρηση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει πάντως κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για την έκβαση της μάχης καθώς δεν θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έχασε την Σκωτία και, ουσιαστικά, διέλυσε το Ηνωμένο Βασίλειο των τελευταίων τριών αιώνων. Όπως σχολιάζει ο Guardian, η κρίση αυτή ήταν για τον Κάμερον ό,τι ήταν τα Φώκλαντς για την Θάτσερ και ο πόλεμος στο Ιράκ για τον Μπλαιρ.

Τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ συνεχάρη νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ενωσης» είπε.

Από την πλευρά της, η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ΝΑΙ» στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα. «Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το "ΝΑΙ" που ελπίζαμε. Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα Σκωτία: «ΟΧΙ» στην ανεξαρτησία αποφάσισαν οι Σκωτσέζοι

Σκωτία: Ρεκόρ ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα

Σκωτία: «Δεχόμαστε την ήττα, περιμένουμε αλλαγές», λέει o Σάλμοντ

Σκωτία: Συγχαρητήρια Κάμερον για την εκστρατεία του «ΟΧΙ»