ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών (pics+video)

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών (pics+video)

Αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έπληξαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία, για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού που έχει συγκροτηθεί εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έπληξαν πολλούς στόχους στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Αυτές οι επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, όπως επίσης της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έπληξαν 7 στόχους στη Συρία, διευκρίνισε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centocom).
Ένα κτίριο του Ισλαμικού Κράτους και δύο θωρακισμένα οχήματα υπέστησαν επίσης ζημιές στην κουρδική πόλη Κομπάνι.

«Ένα αεροδρόμιο που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, μία στρατιωτική μονάδα και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στη Ράκα υπέστησαν ζημιές» προσέθεσε η Centcom.

Στο Ιράκ τρεις επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στα νοτιοδυτικά του Αρμπίλ και είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 4 θωρακισμένα οχήματα και μία θέση μάχης, ανέφερε επίσης η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της αποσχισθείσας από την Αλ Κάιντα οργάνωσης στην περιοχή Χάμαντ, στο ερημικό τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς.

Στόχους αποτέλεσαν επίσης στην περιοχή εγκαταστάσεις του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα Μετώπου αλ Νούσρα, σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Βρετανία οργάνωση. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους ενέτειναν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική επαρχία Ράκα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στη Ράκα και στα περίχωρά της ακούστηκαν τουλάχιστον 31 ισχυρές εκρήξεις.

Τα πλήγματα είχαν στόχο να εμποδιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη καταλάβει δεκάδες χωριά γύρω από την Κομπάνι προκαλώντας μαζική έξοδο των κατοίκων προς την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και οι άραβες εταίροι τους ξεκίνησαν προχθές αεροπορική εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών η οποία έχει καταλάβει σημαντικά εδάφη στη Συρία τους τελευταίους μήνες.

Οι βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αποτελούν επίσης στόχο αμερικανικών και γαλλικών μαχητικών.
Η εδαφική επέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία και στο Ιράκ έχει προκαλέσει φόβους στη διεθνή κοινότητα για την ανάδυση ενός περιφερειακού θύλακα τζιχαντιστών.

Χθες, οι βρετανοί βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, η Συρία, στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, έχει πει πως μια στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.

Νωρίτερα τέσσερα βλήματα όλμων έπεσαν στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συγκρούονταν με δυνάμεις των Κούρδων που υπερασπίζονται μια πόλη στα συριακά σύνορα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και ένας μάρτυρας του Ρόιτερς.

Οι ξένες επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία συνεχίζονται , με ομάδες ακτιβιστών να μιλούν για πλήγματα και στη περιοχή γύρω από το Κομπανί.

Στη συμμαχία εντάχθηκαν και μαχητικά της RAF, τα οποία απογειώθηκαν από τη βρετανική βάση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επιθέσεις της ISIS για την κατάληψη της πόλης πάνω στη συροτουρκική μεθόριο εντάθηκαν ακόμη και με βαρύ οπλισμό.

Οι αναφορές θέλουν επίσης και την περιοχή ανατολικά της Παλμύρας, στην επαρχία Χομς, να επλήγη από επιδρομές.

Διαβάστε επίσης: Βλήματα όλμου έπεσαν σε τουρκικό έδαφος

DW: Η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για το IS