ΚΟΣΜΟΣ

Ο Εμπολα «εισέβαλε» στην προεκλογική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Εμπολα «εισέβαλε» στην προεκλογική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών

Είναι η περίφημη έκπληξη του Οκτωβρίου: κάτι που μπορεί να συμβεί ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές και να τις επηρεάσει με απρόβλεπτο τρόπο. Το 2014, στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες που στερούνταν ουσίας, αυτό που έδωσε οξυγόνο στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων και έριξε λάδι στη φωτιά των μονομαχιών μεταξύ των υποψηφίων ήταν ο Έμπολα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φόβος παίζει σημαντικό ρόλο, είτε πρόκειται για την ψήφο υπέρ ενός κόμματος είτε για την ψήφο εναντίον του. Και οι πολιτικοί το γνωρίζουν. Ο πρόεδρος Ομπάμα, έτσι, βλέποντας τη δημοτικότητά του να ακολουθεί την κατηφόρα, δεν δίστασε να αναβάλει για δύο ημέρες την περιοδεία του που είχε στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους υποψηφίους των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Την Τετάρτη, συγκάλεσε σύσκεψη με όσους είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της διάδοσης του φονικού ιού. Την Πέμπτη, δεν παρέστη σε μια συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη για να μείνει στον Λευκό Οίκο και να συντονίσει τη μάχη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, η απόφαση του Ομπάμα δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση. Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν για το θέμα αυτό την κυβέρνηση σε δύο μέτωπα: ανικανότητα και ασφάλεια των συνόρων. «Ζητώ από τον πρόεδρο να αναλάβει δράση προκειμένου να προστατεύσει τις ζωές των Αμερικανών προτού η επιδημία περάσει τα σύνορά μας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς από το Κάνσας, μια πολιτεία από την οποία μπορεί να κριθεί ο έλεγχος της Γερουσίας. Όπως αποκάλυψε βέβαια ο αντίπαλός του, ο ανεξάρτητος Γκρεγκ Ορμάν που πηγαίνει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις, ο Ρόμπερτς δεν έκρινε σκόπιμο να λάβει μέρος τον περασμένο μήνα σε μια σημαντική συνεδρίαση στο Καπιτώλιο για το θέμα αυτό...

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Κόρι Γκάρντνερ από το Κολοράντο, το CDC (Κέντρο Ελέγχου των Επιδημιών) δαπάνησε με ανεύθυνο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους, αντί να τους χρησιμοποιήσει για την προστασία των πολιτών. Προσπαθώντας να απαντήσει στις κατηγορίες του Δημοκρατικού αντιπάλου του ότι οι περικοπές τις οποίες επέβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί στέρησαν από τον πρόεδρο τους αναγκαίους πόρους για την αντιμετώπιση του Έμπολα, ο Γκάρντνερ ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν για μασάζ και τζακούζι.

«Κυρίες και κύριοι, βλέπουμε το ξέσπασμα του Έμπολα. Ύποπτα άτομα διασχίζουν τα σύνορα. Πρέπει να σφραγίσουμε και να οχυρώσουμε τα σύνορα αυτά», είπε ο Τομ Τίλις, διεκδικητής της έδρας της Γερουσίας στη Βόρεια Καρολίνα, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη Δημοκρατικό Κέι Χέιγκαν. Η τελευταία κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι χρησιμοποιεί «τακτικές φόβου» και μετέτρεψε κι εκείνη τον Έμπολα σε κεντρικό θέμα της εκστρατείας της.

Αλλά και ο Τεντ Κρουζ, πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας να κλείσει την πόρτα σε όλες τις πτήσεις που προέρχονται από τη Δυτική Αφρική.

Ο θάνατος ενός πολίτη από τη Λιβερία στο Ντάλας, την περασμένη εβδομάδα, και η είδηση ότι νόσησαν δύο νοσοκόμες, εκτόξευσαν στα ύψη την ανησυχία σε μια πόλη που ζει εδώ και δύο δεκαετίες μαζί με την παράνοια. Γιατί αν οι πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι μικρές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας μαζικής υστερίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που έγινε γνωστό ότι η μία από τις δύο νοσοκόμες είχε ταξιδέψει με το αεροπλάνο από το Κλίβελαντ στο Ντάλας ενώ είχε ήδη εκδηλώσει συμπτώματα.

Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν με το αεροπλάνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται μήπως έχουν αναπνεύσει τον ίδιο αέρα με κάποιον ο οποίος ήταν έτοιμος να εκδηλώσει τα συμπτώματα του ιού.