ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Και πάλι υποψήφιος ο Τζόναθαν

Νιγηρία: Και πάλι υποψήφιος ο Τζόναθαν

Και δεύτερη προεδρική θητεία στις επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει ο χριστιανός πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, υποσχόμενος ότι θα καταστείλει την εξέγερση της εξτρεμιστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στις βόρειες πολιτείες της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.


Η ευρέως αναμενόμενη ανακοίνωση της πρόθεσής του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον ύπατο αξίωμα στη Νιγηρία θεωρείτο τυπική διαδικασία, καθώς ο Τζόναθαν είχε ήδη εξασφαλίσει, από τον περασμένο μήνα, το χρίσμα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος.

«Αφού αναζήτησα την ευλογία του Θεού και την ηρεμία της οικογένειάς μου και μετά το σάλπισμα της πρόσκλησης των Νιγηριανών αποδέχθηκα να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία μιας δεύτερης θητείας» είπε ο Τζόναθαν εν μέσω επευφημιών από τους υποστηρικτές του στην Αμπούτζα.

Αναφερόμενος στην Μπόκο Χαράμ είπε: «Έχουν ρίξει μια μαύρη σκιά πάνω από το έθνος μας, αλλά εμείς σίγουρα θα κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τζόναθαν έγινε μόλις μια ημέρα αφότου ένας βομβιστής-καμικάζι της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε σε σχολείο της βορειοδυτικής Νιγηρίας σκοτώνοντας τουλάχιστον 48 ανθρώπους και εν μέσω των σφοδρών επικρίσεων εναντίον της κυβέρνησης για την προφανή αδυναμία της να σταματήσει τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, ιδίως την αποτυχία της να απελευθερώσει τις περίπου 200 μαθήτριες που παραμένουν από τα μέσα του περασμένου Απριλίου στα χέρια των ισλαμιστών.

Ο Γκούντλακ Τζόναθαν μιλώντας σε πλήθος οπαδών του πριν από την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του ζήτησε ένα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν χθες και δεσμεύθηκε να επιτύχει την απελευθέρωση των μαθητριών, η ομηρία των οποίων έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και κινητοποίηση. «Εμείς σίγουρα θα απελευθερώσουμε τις κόρες μας και θα νικήσουμε την τρομοκρατία στη χώρα μας», είπε ο Τζόναθαν.

Η συμφωνία εκεχειρίας με την Μπόκο Χαράμ που ανακοινώθηκε μονομερώς από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα απέτυχε να σταματήσει τη βία στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις