ΚΟΣΜΟΣ

ΟΑΣΕ: «Εικονική» η εκεχειρία στην Ουκρανία

ΟΑΣΕ: «Εικονική» η εκεχειρία στην Ουκρανία

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία είναι ολοένα και περισσότερο εικονική, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Λαμπέρτο Ζανιέρ, δηλώνοντας «ανήσυχος» για «τον κίνδυνο κλιμάκωσης» της σύγκρουσης.


«Παρατηρήσαμε την άφιξη στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή που ισχύει η εκεχειρία. Τώρα στόχος μας είναι να εργαστούμε για την ενίσχυση της εκεχειρίας αυτής, καθώς ολοένα και περισσότερο δεν ισχύει παρά μόνο στα χαρτιά, κατά έναν τρόπο», είπε ο Ζανιέρ.

«Η εισροή όπλων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ανοικτή σύγκρουση και δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Ανησυχούμε γιατί βλέπουμε έναν κίνδυνο κλιμάκωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ΟΑΣΕ έχει αναπτύξει 261 διεθνής παρατηρητές στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 112 βρίσκονται στις ανατολικές επαρχίες όπου εφαρμόζεται εκεχειρία μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, μετά τη σχετική συμφωνία στις 5 Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά η εκεχειρία παραβιάζεται καθημερινά.

Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί εδώ και μερικές ημέρες και υπάρχουν πληροφορίες για την είσοδο στην ανατολική Ουκρανία ρωσικών στρατιωτικών οχηματοπομπών βαριά οπλισμένων. Τις καταγγελίες αυτές έκανε αρχικά το Κίεβο, ενώ στη συνέχεια τις επιβεβαίωσαν το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ.

«Η πολιτική διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε ο Ζανιέρ, ζητώντας από την ΕΕ να πιέσει το Κίεβο και τη Μόσχα να την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Η συμφωνία του Μινσκ «είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε», είπε.

Στο πεδίο «συναντάμε εμπόδια», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ, υπενθυμίζοντας ότι οι παρατηρητές δεν είναι σε θέση, με εξαίρεση δύο σημεία, να πλησιάζουν στα ρωσικά σύνορα.

Εξάλλου ο Οργανισμός αναγκάστηκε να διακόψει τις τελευταίες ημέρες τις πτήσεις που πραγματοποιούσε πάνω από την περιοχή με τις οποίες έλεγχε αν εφαρμόζεται η εκεχειρία, αφού τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του δέχθηκαν επίθεση.

«Πολιτοφυλακές που φορούσαν στολές χωρίς διακριτικά, από την πλευρά των ανταρτών», έβαλαν με πυραύλους εδάφους-αέρος Manpad εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους του ΟΑΣΕ στις 2 Νοεμβρίου, την ώρα που αυτό πετούσε περίπου 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαριούπολης, χωρίς όμως να το πλήξουν, επεσήμανε ο Ζανιέρ.

Παράλληλα, παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας, η γραμμή που σημειώνει τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών «μετακινήθηκε προς τα δυτικά», κυρίως έπειτα από την επίθεση εναντίον σημείων ελέγχου του ουκρανικού στρατού.

«Υπήρξε μια προέλαση των αυτονομιστών (...) διότι κέρδισαν έδαφος. Σε κάποιες περιοχές είναι πολύ ορατό», σχολίασε.
Ο Ζανιέρ συναντήθηκε χθες Τρίτη με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχει συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σχετικές ειδήσεις