ΚΟΣΜΟΣ

Αίτημα αυτονομιστών στον ΟΗΕ για αποστολή κυανόκρανων

Αίτημα αυτονομιστών στον ΟΗΕ για αποστολή κυανόκρανων

Οι Αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν σήμερα από τον ΟΗΕ να στείλει στην περιοχή κυανόκρανους, μεταξύ αυτών και Ρώσους, ώστε να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Ζητάμε τη σύγκληση μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει το θέμα της αποστολής μιας ομάδας διατήρησης της ειρήνης με τη συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή και την κοινωνική γενοκτονία που πυροδότησαν οι ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Κίεβο ζήτησε στα μέσα Νοεμβρίου να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, μια απόφαση που επικύρωσε ντε φάκτο τον διχασμό της χώρας, όπου η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών και του στρατού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.300 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 930. 000 από την έναρξη του τον Απρίλιο.

Το μέτρο αυτό ισχύει και για δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ δήλωσε σήμερα ότι έως και 10.000 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στο ουκρανικό έδαφος.

«Δεκαπέντε χιλιάδες ως 25.000 (αυτονομιστές) αντάρτες και 5.000 με 10.000 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι», είπε ο Σελεζνιόφ, προσθέτοντας ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τους ακριβείς αριθμούς για λόγους ασφαλείας.

Σχετικές ειδήσεις