ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κατέβαλε προκαταβολή για την αγορά φυσικού αερίου

Ουκρανία: Κατέβαλε προκαταβολή για την αγορά φυσικού αερίου

Προκαταβολή ύψους 378,22 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ουκρανία για την αγορά φυσικού αερίου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επανάληψη των παραδόσεων στο Κίεβο, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ότι έλαβε η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Σημειώνεται ότι η ουκρανική εταιρεία Naftogaz είχε ανακοινώσει πάντως την πληρωμή της προκαταβολής ήδη από τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (6/12).

Βάσει της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι δύο εταιρείες τον Οκτώβριο, οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν και πάλι μέσα σε 48 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε διακόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο, εξαιτίας των μεγάλων οφειλών της Naftogaz και της άρνησης του Κιέβου να πληρώσει τη νέα αυξημένη τιμή.

Και μπορεί η ουκρανική εταιρεία να μην είχε διευκρινίσει πόσο φυσικό αέριο σκοπεύει να αγοράσει, όμως νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι ενδέχεται να είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα.

Το Κίεβο έχει διευθετήσει εξάλλου ένα μέρος του χρέους της προς τη Gazprom, που φτάνει τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καταβάλλοντας στις αρχές Νοεμβρίου μια πρώτη δόση ύψους 1,45 δισ. δολαρίων. Μια δεύτερη δόση ύψους 1,65 δισ. προβλέπεται να καταβληθεί ως το τέλος του έτους…

Σχετικές ειδήσεις